2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bizonytalanság a plakátpiacon, nehéz lesz politikai hirdetéseket közzé tenni

Hír TV

2018. február 28., szerda 17:21, frissítve: szerda 18:34

Egyre nehezebb lesz politikai hirdetéseket kihelyezni a közterekre, amennyiben az önkormányzatok szigorítják erre vonatkozó szabályaikat. Hatvanban és Györgyben már döntöttek a választási plakátok betiltásáról, a kispesti önkormányzat pedig még tavaly határozott úgy, hogy nem lehet gyűlöletkeltő plakátokat kihelyezni a kerületben.

Egyre nagyobb szereplőjévé válik a reklámpiacnak az állam. A tavalyi 240 milliárdos piacból, 40 milliárdot tettek ki az állami hirdetések. Növekvő kiadások ellenére a törvényváltozások bizonytalanságot okoztak a piacon.

„Egy olyan építményadót kell megfizetniük a médiatulajdonosoknak, ami elképesztő nagyságrend. Ennek a piacnak 18 milliárd forintos az összbevétele, és ehhez képest minden egyéb adó megfizetése után, beleértve a reklámadót is, több mint kétmilliárd forintot kell megfizetniük. Ez gyakorlatilag a médiatulajdonosoktól elvesz minden lehetőséget a fejlesztésre. Mindezt úgy, hogy a településvédelmi jogszabály, amit 2017-ben fogadtak el, előírja azokat a fejlesztéseket, amiket 2021-ig meg kell tenni ezeknek a vállalkozásoknak. A kettő együtt nem fog menni” – fejtette ki Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke.

A választások tovább pörgethetik reklámpiacot, ugyanakkor egyes helyeken akár el is tűnhetnek a politikai tartalmú utcai hirdetések. Kispesten úgy módosíttatták ugyanis a közterületek használatáról szóló helyi rendeletet, hogy a kerületben ne lehessen kihelyezni gyűlöletkeltésre alkalmas plakátokat. Gajda Péter polgármester levélben szólította fel az érintetteket a Soros Györgyöt ábrázoló hirdetések eltávolítására. Ezek egy részét a kormány, a másik felét a Fidesz rendelte meg.

„A felszólítás után 8 napjuk van a cégeknek, hogy reagáljanak. Bízom benne, hogy jogkövető magatartást fognak tanúsítani, és eltüntetik ezeket a plakátokat. Amennyiben nem, akkor a közterület-használati szerződést fel fogjuk bontani, és végső soron ezeket a plakáthelyeket a kispesti közterületekről eltávolítjuk” – nyilatkozta Gajda Péter.

Győrben és Hatvanban is visszaszorulhatnak a politikai hirdetések. A hevesi településen műemlékvédelmi és környezetvédelmi okokra hivatkozva tiltották be lényegében a teljes belvárosban a választási plakátok kihelyezését. Győrben pedig a megyeszékhely teljes területén az önkormányzat önálló hirdetési berendezésén helyezhetők csak el a politikai plakátok.

A választáson Siófokon a baloldali támogatással elinduló Magyar György, mint ügyvéd, azon az állásponton van, hogy a jogszabályi keretek lehetőséget adnak a szigorításokra.

„Akár műemlékvédelmi, akár környezetvédelmi szempontból, de az önkormányzat jogosult rendelkezni arról, hogy melyik plakát marad, melyik plakát nem marad. Azon túlmenően az önkormányzatoknak megvan az a jogosultságuk is, hogy közterület-használati engedélyt adjanak ki ilyen plakáthelyek alkalmazására, és ahhoz is megvan a jogosultságuk, hogy ezeket bármilyen okból visszavonják. Elsősorban környezetvédelmi, műemlékvédelmi szempontok érvényesülnek” – fejtette ki.

Sajtóhírek szerint a közeljövőben több önkormányzati is szigoríthat, kitilthatják a Sorosozó plakátokat például a XV. kerületben is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!