2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Bíróságok: lojalitás kontra szakmaiság 1-0?

Hír TV

2017. november 5., vasárnap 10:01, frissítve: vasárnap 11:01

Konkrét utasításokkal hívják fel olykor a bírákat a fontosabb ügyek ítélethirdetése előtt, és aki nem úgy táncol, ahogy fütyülnek, fegyelmit kaphat, manapság fontosabb a lojalitás, mint a szakmaiság a bírák körében – mondták Célpont című műsorunknak volt és jelenlegi bírák egyaránt. Nemsokára újraválasztják az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait, ez a testület ellenőrzi az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, Handó Tündének a tevékenységét. A hivatal elnökének nem tetsző jelölteket azonban már elkezdték kigolyózni a rendszerből.

A fegyelmi eljárások előszobájának számító figyelmeztetésekben részesítik azokat a bírókat, akik az Országos Bírói Tanácsba aspirálnak – értesült Célpont című műsorunk. Az OBT a bírói kar azon testülete, amely ellenőrizni hivatott Handó Tünde tevékenységét. A tizennégy tag megbízása idén jár le. OBT-tag csak az lehet, aki ellen nem folyik fegyelmi eljárás.

„Számomra érthetetlen, hogy az egyébként sok szempontból nem rossz, sőt félfordulatot jelentő 2011-es törvényalkotásban ez nem került ki. Ez így valóban elítélendő szabály, és remélhetőleg nem nagyon alkalmazzák, de hallok én is olyan híreket, hogy ez sajnos nem így van” – mondta Szepesházi Péter bíró.

Célpont című műsorunknak több volt és jelenlegi bíró nyilatkozott, akik szerint az Országos Bírósági Hivatal első embere kézivezérli a bíróságokat.

„Nekem volt olyan, hogy írásban mondták meg, hogy milyen ítéletet kellene” – jelentette ki Ravasz László egykori bíró. Megfogalmazása szerint súlyosan csorbul Magyarországon a bírói függetlenség.

„Pártirányítás alatt tudják tartani a bíróságokat, ez a politikának az érdeke. Erre telepedett rá Handó Tünde, és most már egyre jobban és gátlástalanabbul használja ki ennek a rendszernek az anomáliáit, illetve azokat a módszereket, amelyekkel lábban tudja tiporni az egyéni bírói függetlenséget, és gyakorlatilag pártirányítás alatt tudja tartani a bíróságokat” – folytatta a volt bíró.

A bírói karban egyre többen kezelik kész tényként, hogy amióta Handó Tünde irányítja a bíróságokat, az előmenetelnél sokkal jobban számít a lojalitás, mint a szakmai tudás. Handó-közeli embert választottak a Szegedi, a Pécsi és a Zalaegerszegi Törvényszék élére is. Székely Gábor állítása szerint épp a lojalitás hiánya miatt bukta az előléptetést.

„Volt egyfajta elvárás irányomban, illetve mindenki irányában, aki beáll a sorba, az megkapja, illetve megkaphatja a határozatlan idejű kinevezést, aki nem, azzal különböző módszerekkel megpróbál a rendszer elbánni” – nyilatkozta Székely Gábor.

Vasvári Csaba nemrég perelte be Handó Tündét. Ő az a bíró, aki az UD Zrt.-ügyben felmentette az egykori szocialista titokminisztert, Szilvásy Györgyöt. A bíró ügyvédje azt mondta, munkaszervezési okokra hivatkozva érvénytelenítették Vasvári pályázatát.

„Szűk egy hónapon belül azt a státuspályázatot újra kiírták. Nem tartható tehát az az indok, hogy ennek a betöltése ne lenne szükséges” – hangsúlyozta Bodnár Zoltán.

Sándor Zsuzsa nyugalmazott bíró szerint példaértékű, hogy Vasvári Csaba szembe mert menni a rendszerrel.

– Handó Tünde keze elérhet akár odáig is?
– Igen.

Vasvárit jelölték az Országos Bírói Tanács tagjának is. A Célpont információi szerint ugyanakkor a Handó Tündének nem tetsző jelölteket már el is kezdték kigolyózni a rendszerből.

„Ahogy én most hallom, még nem fegyelmit, de elég sok figyelmeztetést, kis megrovásokat osztogatnak, ha a bírónak nem felel meg, azt mondja, hogy méltánytalan, igazságtalan, és felszólal ellene, akkor abból már fegyelmi eljárás van. Tehát ilyen módon megint ki lehet játszani a szabályokat, mert hogyha belevisznek olyan bírókat egy fegyelmi eljárásba, akiket nem akar Handó Tünde az Országos Bírói Tanácsban látni, akkor azokra a bírókra nem lehet szavazni” – véli Sándor Zsuzsa.

Az Országos Bírói Tanács egyébként kezdeményezheti az Országos Bírósági Hivatal elnökének felmentését, de a végső döntéshez a parlament kétharmados többsége kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!