2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Bíróság: Jogszerűen sztrájkoltak volna az operaházi dolgozók

Hír TV

2017. november 3., péntek 21:48, frissítve: péntek 23:04

Mégis jogszerű lett volna az operaház sztrájkja – erről első fokon a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság döntött. A szakszervezet szerint a bizonytalanság miatt maradt el az október 28-ra hirdetett munkabeszüntetés. Az operaház ma ünnepelt, a főigazgató szerint javult a helyzet.

Az erős színpadi személyiséget jutalmazó Sudlik Mária-díjban idén Kasza Katalin magánénekes részesült. Az ünnepséget a magyar opera napja alkalmából szervezték, amelyet Erkel Ferenc születésnapján tartanak. Az operaház díjai mellett, arany emlékgyűrűvel köszöntötték azokat, akik 25 éve dolgoznak közalkalmazottként az intézménynél. 

Az ünnepi helyett, múlt héten még sztrájkhangulat volt az Operában, A hugenották premierje majdnem elmaradt, tiltakozásul a kollektív szerződés tavaszi felmondása miatt. A főigazgató szerint azóta javult a munkavállalók helyzete: csökkentek a munkaterhek, és a bérek is nőttek.

 „Szintén egy kollektívszerződés-mentes időszakban született az operaház 133 éve, és ma is az a helyzet, hogy a vita alapjául szolgáló tézis, amely szerint bizonyos ksz nélkül az emberek bére 130 ezer forinttal csökkenne, ez nemhogy nem igaz, hanem inkább az ellenkezője, tehát nőtt a kollégáink bére, és továbbra sem tartom szerencsésnek a kívülről jött sztrájkfenyegetés fönntartását” – ismertette Ókovács Szilveszter.

Az érdekképviselet szerint azonban, mióta nincs kollektív szerződés, azóta a felére csökkentették az üzemszünetet, és a szerzői jogokkal is több esetben visszaéltek. Bárány Balázs Péter, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint akár már novemberben is elképzelhető a sztrájk: „nincs más választásunk, kérem, így nem lehet viselkedni egy társulattal, ahogy azt a főigazgató teszi. Az, hogy semmibe veszi a közösség érdekeit, nem hallja meg azokat a kéréseket, követeléseket, amelyek a korábbi jogszerű állapot fenntartására irányulnak, az tűrhetetlen.”

A szakszervezet és az operaház képviselői szerdán ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!