2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Béremelést és életpályamodellt követelnek

,

2015. március 21., szombat 15:12, frissítve: szombat 16:22

Ötvenezer forintos béremelést és életpályamodellt követelnek az egészségügyi szakdolgozók a kormánytól. Nagygyűlésükön az egészségügyi államtitkár életpályamodellt ígért, béremelésről azonban nem beszélt.

Nemcsak a nagygyűlés üzenőfalán, hanem a kormánynak címzett nyílt levélben is fizetésemelést és életpályamodellt követeltek a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagjai.

„Ennek a kormányzati ciklusnak, az előttünk álló három évnek a céljai és küldetései közé kerüljünk mi is be, magyar egészségügyi szakdolgozók! Miért is harcolnak? Miértük! A következő évek rólunk, a mindennap keményen dolgozók családjairól kell, hogy szóljanak. Megbecsülést a közfeladatokat ellátóknak! Eredményes napot! Hajrá Magyarország, hajrá egészségügyi szakdolgozók!” – fogalmazott Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

50 ezer forintos béremelést és cafeteriát kérnek a kormánytól. „Kollégáink vágyakozva figyelik a tv-csatornák közvetítéseit, amikor a többnapos ünnepek tájékán tudósításaikban wellnes-szállodákban örömmel lubickoló SZÉP-kártyás honfitársainkat látják” – fogalmazott a kamara fekvőbeteg-ellátási alelnöke.

Az ápolók azt mondják, a túlzsúfolt intézményekben méltatlan körülmények között dolgoznak, és sokszor a testi épségük is veszélyben van. „Félünk az egyre sűrűbben előforduló agresszív megnyilvánulásoktól, melyeket a betegek hozzátartozóitól, esetenként betegeinktől is elszenvedünk. A jelenlegi rendszerben nem szavatolható a biztonságos munkavégzés sem a betegek, sem az ellátószemélyzet részére. A néha túlzó elvárások miatt fiatal kollégáinkban gyakran felmerül, érdemes-e ezt a hivatást folytatni” – tette hozzá Babonits Tamásné.

Az elvándorlás a védőnők között is tömeges. Több mint 400 állás betöltetlen. „Nagyon fontos nekünk a bérrendezés, hiszen nagyon sok munka mellett kevés bért kapunk, a kezdő diplomás védőnő bére 122 ezer forint, annyi, mint a minimálbér. Az alapellátásban dolgozók bérét próbálták rendezni, de mivel nem a bértáblába helyezték be, ezért nagy a különbség a védőnők bére között, nekünk ez a legfontosabb problémánk” – mondta Csősz Katalin, a kamara védőnői tagozatvezetője.

Orbán Viktor évértékelőjében több ágazatban is életpályamodellt ígért. Ennyit tett ezúttal az egészségügyi államtitkár is. „Számunkra is iránymutatás, amit miniszterelnök úr mondott, és nemcsak a nagygyűlésen mondta ezt el, hanem ki is adta az utasítást, hogy mind a szociális, mind az egészségügyi ágazatban el kell kezdenünk az életpályamodell kialakítását, amit az év második felében be is kell mutatnunk a kormánynak” – mondta Zombor Gábor. Béremelést egyelőre nem ígért az államtitkár.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!