2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Bence nem akar otthon tanulni, mert akkor nem lesznek barátai

2017. január 30., hétfő 20:25, frissítve: kedd 10:05

Hirdetésben keres iskolai szakápolót egy gyáli édesanya, szervátültetésen átesett kisfia mellé. Ha nem találnak valakit, aki segít a gyereknek egy orvosi rutinfeladat megoldásában, akkor várhatóan nem járhat tovább iskolába, csak magántanulóként folytathatja tanulmányait. A gondot az okozza, hogy kevés a szakember és alacsony a bér, amit ajánlani tudnak.

Testvérével játszik a 10 éves Bence. A kisfiú egy születési rendellenesség miatt néhány éve új vesét kapott. A beavatkozás óta sztómazsákot visel, amiről magabiztosan beszél. Mindez mégis megnehezíti a mindennapjait.

A sztómazsákot időről időre cserélni kell, amire a legtöbb iskolában nemet mondtak. Bence most speciális oktatást igénylő gyerekek között igyekszik felzárkózni. A sorozatos kórházi kezelések miatt kétszer járta az első osztályt.

„Értelmileg teljesen ép, mentálisan teljesen ép. Azért, mert van egy sztómazsák a hasán, a pocakján, az ne legyen feltétele annak, hogy ő részt vegyen a további életben” – mondta Turanecz Anikó, a kisfiú édesanyja.

A család belenyugodott, hogy a kisfiú speciális iskolába járjon, de a sztómazsákot cserélni képes ápoló hiányában lehetséges, hogy még erre sem lesz lehetőség: csak magántanulóként folytathatja.

„Hogyha most nem találunk nekem valami asszisztenset, akkor meg ide jönnek ki tanárok tanítani, de én azt nem akarom, mert akkor nem lesznek haverjaim, akikkel focizhatnék” – mondta Balázs Bence.

Az iskola és a család most közösen keres ápolót a kisfiúnak, amit a szakemberhiány és az alacsony fizetés is hátráltat. Közben az intézmény fenntartójától várnak lépéseket.

„A KLIK, az az önkormányzatra hivatkozik, az önkormányzat pedig visszadobja a KLIK-nek a labdát, hogy ezt az egészségügyi szakembert nekik kellene megoldani. Az intézmény, maga az iskola meg várja a választ” – mondta Turanecz Anikó.

Én abban a hitben voltam hosszú évtizedeken keresztül, hogy van az iskolának iskolaorvosa.

A transzplantációs alapítvány elnöke azt mondja: a szervátültetettek nagy része teljes életet tud élni, de gyakori, hogy a betegeket megbélyegzik.

„Én azt gondolom, hogy semmiféle szabályozásra nincs szükség, mert nagyon ritka ez az eset. Lehet, hogy más betegcsoportban van ugyanilyen, én ezt nem tudom, de szervátültetetteknél biztos, hogy nem jellemző. Debrecenben van olyan, Bencével egykorú kisfiúnk, akinél hasonló gondok vannak, sőt ráadásul ő még hallássérült is, és semmi gond. Ott minden további nélkül az iskola meg tudja oldani ezeket a kérdéseket. Vagyis én azt gondolom, hogy jobb odafigyelés kell” – így a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke, Szalamanov Zsuzsa.

Korábban az anya, majd később egy ápoló segítettek Bencének a zsákot kicserélni az iskolában. Csakhogy a szülő egész napos iskolai jelenléte tilos, a szakápoló pedig felmondott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!