2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bemutatták a Keletinél lévő tranzitterületet

,

2015. augusztus 8., szombat 17:45, frissítve: vasárnap 12:47

A Keleti pályaudvarnál nyílt meg az első migránsok számára kialakított tranzitzóna a fővárosban. A területen ételt, italt, egészségügyi ellátást és tolmácsot is kaphatnak a menekültek, de biztosítják számukra az alapvető higiénés szolgáltatásokat is.

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője abban bízik, hogy a zónák kialakításával csökken a menekültek száma Budapest más közterületein. „Változatlanul hangsúlyoznom kell a főváros vezetésének azt a határozott véleményét, hogy a migránskezelés jelenségével azért kell jószolgálati feladatokat vállalni itt, Budapesten az adófizetők pénzén, mert az Európai Unió nem képes a megfelelő hatékonysággal kezelni a menekültek kérdését” – szögezte le Pető György.

A rendészeti igazgatóság a zónán belül 24 órában működtet közterület-felügyelői irodát. „Direkt módon nem fizikai elkerítéssel történt a kialakítás, hanem csak információs jellegű táblák mutatják a zóna idézőjelbe tett határait. Fizikai elkerítés egyedül kizárólag itt az üzletek tekintetében került kialakításra, az is csak azért, hogy az egyébként bérbe vett üzlethelyiségek működése ne legyen veszélyeztetve” – mondta Hermann Gábor szolgálati igazgatóhelyettes.

A Déli, Nyugati és Keleti pályaudvar között félóránként közlekednek a buszok, amelyek a menekülttáborokba induló vonatokhoz szállítják a migránsokat. Színek jelölik majd, hogy ki hova megy, ezzel is elkerülve a kavarodást.

„Jó érzéssel tölt el, hogy segítenek bennünket. Ételt és ruhákat kapunk” – mondta egy pakisztáni férfi. Az egyik csapat rögtön Babát hozta fel. Mindenki őt emlegeti. „Baba jelenti nekem az ételt, a vizet. Nagyon sokat segít nekünk” – mondták. „Az itteni keleti csoportnak az egyik vezérarca én vagyok, és mivel én tudok az anyanyelvükön beszélni és tolmácsolni, ezért sokkal közelebbi, szorosabb kapcsolat alakul ki közöttünk, mint a hatóságok embereivel, mert elmondják az életüket, a történetüket, és ezáltal egy bizalmi kapcsolat alakul ki” – mondta Baba.

Az egyik civil szervezet számára egy raktárat is kijelölt az önkormányzat az adománygyűjtéshez. Ruhákat, élelmiszert és innivalót tarthatnak ott. A ruhákat méret szerint rendszerezik, majd így osztják ki a menekülteknek. A Déli pályaudvaron várhatóan jövő hét szerdáig készül el a tranzitterület, a Nyugati pályaudvarnál pedig a hét végére lehet kész.

Jobbik: Az asztalra kellene végre csapni

Elfogadhatatlan, hogy menekülttáborrá változtatják a fővárost a migránsok, mondta a Jobbik országgyűlési képviselője. Z. Kárpát Dániel szerint sem a kormány által épített kerítés, sem pedig a balliberális menekültvédők nem képesek megoldani az egyre súlyosabb bevándorlási hullámot.

– Nyilvánvalóan egy olyan összeurópai egyeztetésre és asztalra csapásra lenne szükség magyar részről, amely egyértelműen nem egy kvótaszerű megoldás felé viszi el ezt az egészet, hanem olyan szinten képes felgyorsítani az eljárásrendet, amelynek értemében Magyarország számára több lehetőség nyílna – hangsúlyozta a jobbikos politikus.

Kinek az érdekeit képviseli a Jobbik? Az illegális bevándorlókkal üzletelő embercsempészekét vagy a magyar családokét? – ezekkel a kérdésekkel reagált a Fidesz. A kormánypárt közleményében arra emlékeztet, hogy a Jobbikhoz közel álló gárdakapitány bukott le embercsempészettel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!