2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Belvíz: Van, aki már most több milliós kárral számol

Hír TV

2018. március 24., szombat 16:55

A napokban csökkenhet a belvízzel elöntött területek nagysága az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint. A probléma szinte az ország minden részén érinti a gazdákat – van, aki már most több milliós kárral számol.

Csak Csongrád megyében megközelíti a 12 ezer hektárt belvízzel elöntött területek nagysága. Deák Ferenc búzáján már most látszik, hogy menthetetlen. A szentesi gazdálkodó 25 hektáron termelne kenyérgabonát, de a fele víz alatt van. Hárommillió forintos kárra számít.

„A belvizes terület – ami mögöttem van, illetve ami mellett állunk – 25 hektár őszi búza fele vetésterületét jelenti, emiatt aggódok most. Mivel hosszú hónapok óta a gyökérzónában pang a víz, nulla termésre számítunk” – mondta Deák Ferenc gazdálkodó.

A Balatonból továbbra is eresztik a vizet a Sió csatornán keresztül. Az előrejelzések szerint az elkövetkező pár napban nem várható jelentős csapadék a vízgyűjtő területén, de még szükség van a homokzsákokra.

„Alapvető probléma, hogy a Balaton déli partján nem ehhez a vízszinthez vannak méretezve a vízelvezetési rendszerek. Gyakorlatilag nem tud belefolyni a Balatonba a belterületi víz, illetve nekünk két olyan területi befolyásunk van, ahol ez problémát jelent. Ezek közül az egyikből, az Endrédy pataknál jelen pillanatban is homokzsákokat kellett kihelyeznünk” – így Zamárdi polgármestere, Csákovics Gyula.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb adatai alapján nőtt a belvizes területek nagysága. A következő napokban azonban javulhat a helyzet.

„A tizenkét vízügyi igazgatóságból továbbra is 11 területén belvízi védekezés van, és működnek a szivattyútelepek. Több mint 800 kolléga dolgozik folyamatosan a belvízi védekezésben. Azért nőhetett az elmúlt 24, illetve 48 órában még az elöntés, mert ahol kisütött a nap keleti területeken, ott tovább olvadt az a vastag hóréteg, ami a hétvégén ráesett a már egyébként is telített talajra. De azért jó hír, hogy az elkövetkező 4-5 napban jelentős mennyiségű csapadék ezeken a területeken nem várható” – mondta a Hír TV-nek Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Az országban 5 szakaszon továbbra is harmadfokú belvízvédelmi készültség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!