2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Beleszóltak Gundel Takács munkájába a köztévénél

2017. május 11., csütörtök 10:12, frissítve: csütörtök 10:25

Lassan sehová sem tud elmenni dolgozni egy sportriporter vagy egy műsorvezető, mert csaknem minden médiumot behálóz a politika, ezzel pedig nagy dilemma elé állítják a munkatársakat – mondta Gundel Takács Gábor a Hír TV Alinda című műsorában. A műsorvezető a köztévénél például mindig igyekezett a sportot és az olimpiát védeni, ám az egyperces híradók megjelenésekor már komolyan elgondolkodott, hol van a határ – végül azért mondott fel, mert beleszóltak a munkájába. Elismerte, hogy tárgyalt a TV2-vel, ugyanakkor leszögezte: vállalhatatlan, ami a Tényekben történik.

„Volt egy dilemmám a magyar televíziózással kapcsolatban, hogy minél inkább kezd valami átpolitizálódni, annál nehezebb nekem, mert én szándékosan igyekszem magam távol tartani a politikától” – mondta Gundel Takács Gábor a Hír TV Alinda című műsorában. „Azt gondoltam, hogy amíg nem szólnak bele a vetélkedőmbe, nem szólnak bele a sportközvetítésekbe, addig számomra tartható a dolog. Amíg nem várják el, hogy politikailag bármilyen állásfoglalást tegyek” – a második ilyen személyi vagy politikai beleszólásnál a műsorvezető felállt a székéből. A kaput az tette be nála, amikor hatszáz adás után menesztették a „Maradj talpon!” kreatív producerét egy személyi összetűzés miatt, illetve az, hogy egy fideszes háttérember tavaly kétmilliót nyert a kvízműsorban – a férfi munkásságáról Gundel Takács utólag szerzett tudomást.

Emellett a műsorvezető elmondása szerint egyfajta dacot is érzett: „menjenek azok, akik delegáltak, akik nem szakmai alapon vannak most ott” – mondta. Arra a kérdésre, hogy mikor mondott volna fel a közmédiánál, ha nem jött volna a fideszes esete, annyit felelt: nem tudja. A sportközvetítések alatt a közmédia rendszeresen egyperces propagandahíradót játszik be, ezekkel kapcsolatban Gundel Takács azt mondta, igyekezett mindig a sportot és az olimpiát védeni, ám a riói olimpia alatt már elgondolkodott, hogy hol van a határ, és mivel tesz jót az ember: „ha igyekszel megőrizni azt, amit értéknek gondolsz, vagy beáldozod az egészet, mert a környezetedben ez történik”.

Origós szerződése kapcsán Gundel Takács kifejtette, azért tartotta vállalhatónak a felkérést, mert heti egy videót kell csinálnia a portálra, egyébként pedig nem is jár be a szerkesztőségbe. „Hol beszélhetek fociról? Sehol?” – tette fel a kérdést, majd hozzátette: látja, hogy durvul a helyzet, ezért itt is nagy a dilemma, de a szerinte egyre sarkosabb médiapiacon „lassan sehova sem lehet menni dolgozni”. Az aktuálpolitikában az egyre mélyebbre süllyedő közbeszéd, illetve a félelemkeltés zavarja a legjobban, és bár elvi kérdésnek tartja, hogy el kell menni szavazni, de tévésként szerinte nem lehet politizálni. Példaként Vágó Istvánt hozta fel, aki a DK-ban kezdett politizálni tévés karrierje után.

A TV2-vel való tárgyalások kapcsán Gundel Takács leszögezte, vállalhatatlan, ami a Tényeknél folyik: sem politikai, sem szakmai szempontokból nem jöhetne le például a „Soros György megölte volna az anyját” című anyag, vagy a többi ferdítés. Ugyanakkor a dilemma hasonló, mint a közmédia esetében: vagy csinálja tovább, amit szeret és elfordítja a fejét, vagy a nézők nem látják a képernyőn. Hozzátette, a csatornánál dolgozó műsorvezetők nem feltétlenül osztják a híradó véleményét, szerinte nem kell általánosítani. A műsorvezetőt egyébként Andy Vajna csatornája egy vetélkedőre akarta szerződtetni, de a szerződést egyelőre nem írták alá.

Az olimpiai kampány nem érzi, hogy hülyét csinált volna magából, amikor elvállalta, hogy a Budapesti Olimpiáért Mozgalom szóvivője lett nem sokkal azelőtt, hogy a pályázatot visszavonták. A népszavazást és a Momentum Mozgalom érveit ezzel kapcsolatban legitimnek tartja, de szerinte a felvetést már korábban meg kellett volna lépni. Ugyanakkor elismerte, hogy „ha újra nekifutunk, akkor a történtek után nincs más út, népszavazással kell kezdeni”, ám amellett is kitartott, hogy Budapestnek jó és fontos dolog lenne egy olimpia, „csak nem mindegy, hogyan”.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!