2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Békén hagyják külföldről támogatott civil szervezeteket

Hír TV

2017. október 30., hétfő 22:59, frissítve: hétfő 23:27

Békén hagyja a külföldről támogatott civil szervezeteket az ügyészség, noha több is bojkottálja a regisztrációs kötelezettséget. A vádhatóság csak kérelemre indíthatna eljárást, kérelem viszont egyelőre nem érkezett.

A törvény szerint külföldről támogatott szervezetként kell nyilvántartásba vetetnie magát a bíróságon egy civil szervezetnek, ha évente legalább évi 7,2 millió forint adományt kap más országból. A Civil Információs Portál adatbázisában 58 ilyen szervezet szerepel, az egyik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

„Azt vártuk, hogy bizonyára lesznek erre reakciók, de alapvetően pontosan ugyanúgy zajlik az életünk, mint korábban. Semmilyen hatással nem volt az életünkre ez a bejelentkezés a jogszabály alá” – mondta Győri-Dani Lajos, a szervezet ügyvezető alelnöke.

A törvény végrehajtását több szervezet bojkottálja. Ezeket az egyesületeket a civil szervezetek működésének törvényességét ellenőrző ügyészségnek fel kell szólítania a törvény betartására. Ha erre továbbra sem hajlandók, az ügyészség végső büntetésként kezdeményezheti a szervezet törlését. A Magyar Helsinki Bizottság is az ellenállók között van, ezért számít az ügyészségi fellépésre.

„Június 27-én lépett hatályba a törvény, azt követően kezd el érvényesülni az a szabály, hogy regisztrálnia kellene annak a szervezetnek, amely több mint 7,2 millió forint támogatást kapott úgynevezett külföldi forrásból. Ugye külföldi forrásnak számít az Európai Unió Bizottságától érkező támogatás is. A Helsinki Bizottság egyébként megkapta ezt az összeget, egyebek között azért is, mert a Gulbenkian-díjjal kapott támogatásunk összege megérkezett a bankszámlánkra” – ismertette Pardavi Márta, az MHB társelnöke.

Az ügyészség a Magyar Helsinki Bizottság esetében még nem lépett, ahogy a Társaság a Szabadságjogokért esetében sem.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója kijelentette: „Ha elindul az ügyészség kezdeményezésére egy eljárás a szervezettel szemben, akkor abban az eljárásban is tudjuk érvényesíteni ezeket a kritikáinkat, amelyek a magyar alaptörvényből is fakadnak, illetve az európai normákból, és amelyeket egyébként többek között a Velencei Bizottság és az Európai Unió is oszt.”

A Fővárosi Főügyészség úgy tájékoztatott, hogy hivatalból nem járhat el a külföldről támogatott civil szervezetek ügyében. Olyan kérelem pedig egyelőre nem érkezett hozzájuk, amelynek alapján eljárást kellene indítaniuk a regisztráció elmulasztásáért.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!