2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Behajtókkal szedetik be az elmarad szemétdíjakat

Hír TV

2017. november 25., szombat 10:47, frissítve: hétfő 12:14

Behajtó céget bízott meg a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. az elmaradt lakossági szemétdíjak beszedésére. Az állami „kukaholding” 2016 tavaszán a rezsicsökkentés jegyében alakult, a számlázás azonban döcögve halad, sokan hónapok óta nem kaptak sárga csekket. A szemétszállítást valóban végző regionális vállalkozások némelyike pedig a csőd szélén táncol.

Hatvanban már nem a helyi cég végzi a szemétszállítást, a társulat élére ugyanis önkényesen Heréd községet nevezték ki. „Kicsinyes bosszúról van szó. Szabó Zsolt államtitkár úr nem tudja elfogadni azt, hogy nem ő irányítja a várost a bizalmasán keresztül” – fogalmazott Rákócziné Lózs Csilla jobbikos önkormányzati képviselő a Látótér című műsorunknak.

Úgy tűnik, a régi és az új polgármester közötti politikai harcban új frontot nyitottak. Az államtitkár egyébként a közszolgáltatásokért, így a szemétszállításáért felelős kabinettag. A helyi cég leváltására nincs magyarázat.

„Nem voltak minőségi kifogások, a hulladékszállítás megfelelő időben, megfelelő minőségben zajlott, és alapvetően rendkívül komoly munka van abban, hogy a változó szabályok ellenére is ez a kft. nyereséges, és megfelelőképpen működött. Ennek ellenére is úgy gondolták, hogy ez a kft. nem jó erre a feladatra, és megbíztak egy jóval kisebb, teljesen más profilú céget.”

Amióta a hulladékgazdálkodást az állam kivette az önkormányzatok kezéből, ott sincs rend, ahol nem avatkozik be közvetlenül az országos politika.

Egy balatonföldvári lakos arról számolt be, hogy öt-hat hónapja nem kapott számlát. Reklamáltak, az állami cégnél azt mondták, hogy majd megkapják.

A 2016 tavaszán alakult Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től a háztartások többsége alig-alig kap számlát, de előfordul, hogy feltorlódtak a csekkek, és egyben kellett kifizetni egy nagyobb összeget. Pedig az országos számlázási rendszerre már eddig is több mint 735 millió forintot költött az állam, a feladatot a miniszterelnök „kötélbarátjához”, Garancsi Istvánhoz köthető Mobil Adat Kft.-ben lévő cégtársak láthatják el.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint hamarosan a behajtók is jöhetnek. „Most az állam megbízott egy behajtó céget, hogy szedje be az elmaradt befizetéseket azoktól az emberektől, akik önhibájukon kívül nem tudták befizetni a költségeket” – mondta Gémesi György.

A tavalyi mintegy 20 milliárd forint után idén további 10 milliárd forintjukba kerül majd az adófizetőknek az állami szemétszállítási rendszer fenntartása. Pedig a holding nem ér a szeméthez, csupán újraosztja a lakosságtól beszedett pénzt. Gémesi György szerint rosszul.

„Az így a beszedett pénz nem elengedő arra, hogy visszaosztva működjenek ezek a társaságok. […] A Zöld Híd Régiónál, amely egyébként a mi működtetésünkben volt, most pedig már az NHKV Zrt. működteti, gyakorlatilag 600 millió forint kintlévőség van” – jelentette ki.

Hogy a hazai szemétszállítás körül nincs minden rendben, arra az egyre szaporodó illegális lerakók is figyelmeztetnek. „Ebből sajnos az látszik, hogy az elszállítási összeg olyan magas, hogy megéri nekik azt a kockázatot is vállalni, hogy akár rajta is kapják. És a bírság, amelyet kapnak ezért a cselekményért, nem elrettentő, tehát így sokaknak megéri” – mutatott rá Szebenyi Péter, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az állami kukavállalat tehát nem nyúl a szeméthez, akik ezt megteszik, azoknak nem oszt vissza elég pénzt, a lakosság pedig, kiküldött csekkek híján, nem tud fizetni. Az illegális szemétlerakók viszont gombamód szaporodnak.

A teljes riportot a szombaton 22.30-kor kezdődő Látótérben láthatják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!