2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Befellegzett a nagy múltú ménesbirtoknak

Hír TV

2015. július 26., vasárnap 19:31, frissítve: vasárnap 21:04

6 ezerből nulla, kettőből semmi. Tönkreteszi az állam a mezőhegyesi ménesbirtokot is az új földhaszonbérleti szerződésekkel. A Nemzeti Földalap a második pályázaton hirdetett nyerteseket a napokban, a privatizált nagygazdaság nincs köztük. Jelenlegi formájában megszűnik a több mint százéves szarvasmarha-tenyésztés és a vetőmag-termesztés is a Békés megyei kisvárosban, ahol a polgármester a munkanélküliség megugrásától tart. Befellegzett a ménesbirtoknak.

A Mezőhegyesi Ménesbirtokot az 1780-as években alapították, kezdetben a hadsereget látta el lovakkal. A monarchia idején elkezdődött a szarvasmarha-tenyésztés, a második világháború után pedig a vetőmag-termesztés. A privatizált nagygazdaság 8000 hektár állami földet bérel. Bár a szerződés csak 2017-ben jár le, már most tudni, hogy a földalap nem számol a céggel. Hatezer hektárt már szét is osztottak mások között.

„Ha ez megszűnik, akkor gyakorlatilag teljesen ellehetetlenedik a városnak a helyzete” – véli Mezőhegyes független polgármestere. A Békés megyei kisvárosban a ménesbirtok a legnagyobb munkáltató, a cég 130 millió forint iparűzési adót fizet évente. A majorságokban lakó családok a birtoktól kapják a vizet. „A sorházakba bejuttatott víz az üzemi területről érkezik. Ha ezt az önkormányzat új víztoronnyal szeretné megoldani, vagy kút átvétellel szeretné megoldani, ez 300 millió forintba kerülne alsó hangon” – Mitykó Zsolt.

A szarvasmarha-tenyésztés fejlesztésére a ménesbirtok még a rendszerváltozás idején közös vállalatot alapított egy kanadai genetikai céggel. Ez a társaság sem nyert a földpályázaton, noha a takarmánytermesztéshez területre lenne szüksége. „Úgy gondoltuk, hogyha ezeknek a földeknek a bérleti joga a miénk, akkor biztosíthatjuk azt, hogy ezekre később sem jöhetnek ide mondjuk a tarlót legelő hasított körműek, gondolok itt a marhára vagy a sertésre, ami nagyban veszélyeztetheti a cégünk termelését és exportlehetőségeit” – nyilatkozta Veres Zoltán, a Génbank-Semex Magyarország Kft. ügyvezetője.

Az új bérlők között van az egyik fideszes önkormányzati képviselő fia, akit Látótér című riportműsorunk hiába faggatott korábban:

„Köszönöm szépen, nem szeretnék nyilatkozni sem önnek, sem semelyik tv-nek, függetlenül bármitől is. Érdeklődjenek a magyar cégeknél illetve az NFA oldalán található adatok alapján, amit mindenki tud, abból, nagyon jól tud tájékozódni. Köszönöm! Visszhall!

– fogalmazott röviden Zsóri Gergő.

Nyert a földhaszonbérleti pályázaton a helyi Fidesz vezetője is, aki főállásban postás. Ő sem volt beszédes.

– Egy rövid interjút szeretnék tőle kérni...
– Azt üzente nem nyilatkozik.

Egy másik nyertes panelházban lakik. Állatokat, mezőgazdasági gépeket nem láttunk nála, noha az állattartás pályázati feltétel volt. Az elnyert területek után az új bérlőknek is jár a területalapú támogatás, amely hektáronként hetvenezer forint évente.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!