2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Bedöntheti a cégek fizetési morálját a kormány javaslata

Hír TV

2018. július 9., hétfő 20:14, frissítve: kedd 09:47

A Malév egyik utódcégére szabna egy törvénymódosítást a kormány - ám az elfogadásával a teljes piaci fizetési morált bedöntheti vele. Jelenleg ha egy cég nem fizet, a hitelező felszámolási eljárást indíthat ellene - ami csak az egyetértésével, a tartozások kiegyenlítése után állhat le. Ezt a feltételt törölné el a kormány: vagyis egy-egy cég akár évekig is húzhatná a kifizetéseket, következmények nélkül.

A 2012-ben bedőlt a Malév egyik utódcége, a földi kiszolgálást végző Malév Ground Handling megmentése miatt módosíthatják a felszámolási eljárás szabályait - az Index információi szerint. A bíróság ugyanis elrendelte a cég felszámolását és bár az egyik lejárt számláját a Malév-utód ezt követően gyorsan kifizette, a felszámolási eljárás ezzel nem szűnt meg.

Ahhoz ugyanis a hitelező hozzájárulására is szükség lenne. Utóbbin módosítana a kormány. Lehetővé tenné, hogy a hitelező hozzájárulása nélkül is megszűnjön egy felszámolási eljárás, ha egy adós fizet.

„Meglepő volt mindenképpen ez a törvényjavaslat, hiszen az óta látjuk, és aki értelmezi, az pontosan tudja, hogy a felszámolási eljárást teszi nagyon kockázatossá azzal, hogyha a hitelező oldaláról az ő kezéből az ügy kikerül és lényegében egy egyoldalú lehetőséggé válik” – fogalmazott Varju László, az Országgyűlés költségvetési bizottságának DK-s elnöke.

Ám a törvényt nem lehet egyetlen cégre szabni - szakemberek szerint pedig egy ilyen módosításnak beláthatatlan következményei lehetnének. A jövőben ugyanis a cégek következmények nélkül, akár évekig is halogathatnák a számláik kifizetését.  

Magyar György ennek kapcsán kijelentette, az intézkedés legfőképp a fizetési morálra fog nagyon rosszul hatni. „Az úgynevezett adóstársaságok nagyon jól ellesznek hosszú ideig, mert ameddig a hitelezők és a végrehajtást kérők velük szemben külön-külön eljárásokat kezdeményeznek, nagyon sok idő lepereg, megúsznak nagyon sok költséget, kiadást és kamatot. Lehet játszani az adóssággal” – jelentette ki a jogász.

A javaslat már a költségvetési bizottság előtt van, a módosításról a DK a pénzügyminisztert is meghallgatná. „Ezen a héten a költségvetési bizottság tart ülést és Varga Mihály miniszter urat erre az ülésre én meghívtam. Én élnék azzal a lehetőséggel, remélem, elfogadja a meghívást, és megkérdezném tőle, hogy erről a helyzetről pontosan mi a véleménye” – mondta Varjú László.

A Malév Ground Handling ellen eredetileg egy 45 millió forintos tartozás miatt indult felszámolási eljárás - ám a módosítással a cég megmenekülhetne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!