2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Bedobhatják a seprűt a kéményseprők?

2015. május 16., szombat 13:28, frissítve: szombat 21:12

A katasztrófavédelemnél nem tudják majd szakmailag irányítani a kéményseprést – mondta a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége elnöke Látótér című műsorunkban. Leikauf Tibor szerint a lakossági piac nélkül tönkre fognak menni a cégeik. Egy törvénytervezet szerint a magántulajdonú ingatlanokban jövőre már csak a katasztrófavédelem végezhetné el a kéményseprést.

A Látótérnek nyilatkozó pécsi kéményseprő, Sabáli Gábor 1986 óta járja a megyeszékhely utcáit, a környéken mindenki ismeri. Ő sem tudja, mit hoz a jövő. A lakossági piacon végzett munkát a kormány jövő januárral államosítaná, a magántulajdonú ingatlanokban a katasztrófavédelem végezné a kéményseprést. „Nyugodtabban tudnék aludni, ha tudnám, mi a sorsunk hosszú távon. Elég sok hír van. Az a szörnyű az egészben, hogy a lakosok minden házban megkérdezik: »Na most mi van magukkal?«, »Mi lesz magukkal?«. És nem tudok rá válaszolni” – fogalmazott Sabáli Gábor.

Farkas József vállalkozása Somogy megyében végez kéményseprést, 86 településsel szerződött a közszolgáltatásra, van, amelyikkel 2022-ig. A törvény e szerződéseket megszüntetné. Kártérítésről a jogszabály-tervezetben nincs szó. „Öt és tíz év időtartamú szerződések, erre kellene felkészülniük, a folyamatos végrehajtásra. De ha a szerződéseket semmisnek nyilvánítják, a cég csődbe megy” – véli a Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója.

„A rezsicsökkentés több hullámban érkezett és csapott le a kéményseprő-iparra” – mondta a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke Látótér című riportműsorunkban. 2016-tól az egyéni vállalkozóként vagy magántársaságok alkalmazottaiként dolgozó kéményseprők csak középületekbe és cégtulajdonban lévő ingatlanokba csengethetnének be. Ha a lakossági piac kiesik, felkopik az álluk, véli Leikauf Tibor.

„Az alapelképzelés az, hogy a közületi munkákra maradjanak meg a vállalkozások, amire nyilván nem fognak fennmaradni, oly csekély ez a tevékenység. De ha mégis, a szakma krémje, a felsőfokú végzettségű kollégák, mester kollégák maradnak a vállalkozásban. Ki fogja szakmailag irányítani a katasztrófavédelemnél a szakmai tevékenységet? Tisztelet, becsület a katasztrófavédelemnek, de nyilván ehhez nem értenek, mint ahogy mi sem az ő munkájukhoz. Szeretnénk megmaradni a mi kaptafánknál” – fogalmazott a szövetség vezetője.

A kéményseprés államosítása 6-7 milliárd forintba kerülhet, a Belügyminisztérium úgy számol, hogy a katasztrófavédelemnek 1350 kéményseprőt, illetve adminisztrátort kellene felvennie. „A katasztrófavédelem jogalkalmazó szerv, így kormányzati döntés függvénye, hogy mi lesz a jövőben” – közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint egyébként a kéményseprők félreértették a törvényjavaslatot, és szó sincs arról, hogy a lakossági piac a katasztrófavédelemé lesz. Az újdonság mindössze annyi, hogy 2016-tól a katasztrófavédelemnek lehetősége lenne kéményseprőket foglalkoztatni. Mindennek egyértelműen ellentmond a jogszabálytervezet szövege, amelynek indokolásában az olvasható, hogy a lakossági kéményseprést a katasztrófavédelem veszi át.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!