2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 03:00

Bukhat a nyugdíjrendszer?

Hír TV

2018. január 15., hétfő 17:12, frissítve: hétfő 18:01

Örökölhető egyéni nyugdíjszámlákat ígért a kormány a magánnyugdíjpénztári befizetések államosításakor, ám ezt azóta sem teljesítette. A 3000 milliárd forintot felélte a kabinet, a nyugdíjrendszer pedig szakértők szerint néhány évtizeden belül fenntarthatatlanná válik.

A visszatérők esetében egyéni számlára kerül az a vagyon, amelyet fél évig, két évig, tizenkét évig korábban befizettek. Nem csupán egyéni számlavezetés történik a visszatérők esetében, hanem örökölhető lesz a számla a házastárs részére – így ecsetelte a magánnyugdíjpénztárból az állami társadalombiztosításba való visszalépés előnyeit Matolcsy György akkori gazdasági miniszter.

Két héttel később Orbán Viktor is üzent az akkor még magánnyugdíjpénztári tagoknak.

Az egyéni számlavezetés csak a nyugdíjrendszerben jelent garanciát, a magánnyugdíjrendszerben nem. Az állami rendszerben az egyéni számlavezetés biztonságot, garanciát jelent, egyúttal a befizetések nyomon követését is lehetővé teszi – fogalmazott a miniszterelnök.

Egy héttel később egy általa is szignózott politikai nyilatkozatot is elfogadott a kormánypárti többség, amivel az Országgyűlés garantálta az egyéni számlavezetést az állami társadalombiztosítási rendszerben. 3000 milliárd forintot irányított át így a kormány a büdzsébe.

Ez a pénz részben bement a költségvetésbe, és elfolyt, részben pedig az államadósság csökkent, fele-fele arányban – mondta Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke.

A szakember szerint rövid távon ugyan jól járt a kormány a magánnyugdíjpénztári pénzek elvonásával, ez hamarosan visszaüthet. Az elvándorlás és a kevés gyerek miatt ugyanis a dolgozók befizetéseiből egyre több nyugdíjast kell eltartani a hosszabb élettartam miatt.

Ha maradna a mostani struktúra – márpedig azt várjuk, hogy marad –, akkor bizony egy idő múlva a befizetések nem lesznek elégségesek a kifizetésekre. Az államnak akkor az adófizetők zsebébe kell nyúlnia – tette hozzá Bod Péter Ákos.

Ráadásul egyéni számla azóta sincs, az állami rendszerben csak a befizetések követhetők nyomon, de ezek a pénzek azonnal el is mennek az aktuális nyugdíjkiadásokra.

Akik visszaléptek, azoknak nem vezették be az egyéni számlás nyilvántartást. Azok esetében, akik a tb-nél vannak, nincsen nyilvántartás, hogy mekkora az az összeg, amelyre mint kifizetésre biztos számíthatnak. Akik maradtak, azok nyugdíjának is csak egy része megy magánnyugdíjpénztárba – mondta el Lovas Judit, az Azénpénzem.hu főszerkesztője.

A szakértő szerint a hozamokat tekintve egyértelmű, hogy azok jártak jobban, akik annak idején a magánnyugdíjpénztárban maradás mellett döntöttek.

2016-ban a többségnek 7-11 százalékkal nőtt a vagyona, és még a legkonzervatívabb befektetésben is az inflációt, a 2 százalékot hozta. Ha pedig a hatéves hozamokat nézzük, akkor 2011-ez képest 70 százalékkal nőtt a vagyon – folytatta Lovas Judit.

A jelenlegi keretek között 2035-ig lehet fenntartható a nyugdíjrendszer.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!