2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Bármilyen eszközt bevetettek átveréseikhez az álrabbik

Hír TV

2018. január 16., kedd 15:37, frissítve: kedd 16:03

Rabbinak öltözött csalók vertek át hamis kóserengedéllyel és -pecséttel több hazai élelmiszeripari vállalkozót. Az álrabbik tevékenységének a Riasztás járt utána. Később kiderült: a szélhámosok nem voltak válogatósak. Szinte bármilyen eszközt bevetettek átveréseikhez: adtak el nem létező uszályokat, de kínáltak tízmilliós festményeket is.

Molnár Csaba üzletember több befektetővel vásárolt meg két uszályt, később azonban kiderült: az eladó nem volt tulajdonos. „Láttuk, hogy a két uszálynak a felvásárlási értéke jóval alacsonyabb, mint amennyiért ezt hulladékfémként tudjuk hasznosítani. Itt a haszon, az tulajdonképpen olyan 60 és 70 millió forint közé volt téve, amit egyébként szakemberek megerősítettek” – mondta a károsult.

Haszonnal kecsegtettek a csalók egy süteményt gyártó céget is. Korábban Riasztás című műsorunk foglalkozott a csalókkal: itt nagyobb megrendelést és izraeli exportot ígértek, amennyiben rendelkezik kóser minősítéssel.

„Nos, telefonba előadta azt is, hogy ha ő minősítéssel nem rendelkezik, akkor ő tud ebben segíteni, ugyanis közeli ismerőse Mayer Dávid nevű rabbi, aki másfél millió forintért ezt a kóser minősítést megadja” – közölte Bolyós Gergő, a Balassagyarmati Törvényszék sajtótitkára.

A rabbi persze csak kitalált személy, de a több mint négymilliós üzlet reményében a vállalkozó bedőlt a trükknek. Több sem kellett a szélhámosoknak: maguk öltöztek be álrabbinak. A pénz átvétele után azonban eltűntek. Az átvert vállalkozó a Magyarországi Zsidó Hitközséghez fordult Mayer Dávid rabbit és a pénzét keresve.

A csalók egy hónappal később újra lecsaptak. A mórahalmi szárított gyümölcsökkel és szárazbabokkal kereskedő Szűcs Zsolt lett a vesztük. Korábban a Mazsihisz is figyelmeztetett a csalókra.

„Kiraktunk a honlapunkra egy hirdetést, akinél az álrabbi jelentkezik, az hívjon bennünket. És jelentkezett valaki: itt van a cég, beszéljetek egymással; innen, így volt a rajtaütés végül, ennek köszönhetően” – nyilatkozta Radnóti Zoltán rabbi.

Az álrabbi egy rejtőzködő rendőrökkel kitömött épületben sétálgatva próbálta átverni a vállalkozót, végül azonban ő maga sétált be a kelepcébe.

„Visszajöttünk a tárgyalóba, leültünk, és akkor ő elővette a kóserengedélyt, az álkóserengedélyt, mi pedig elővettük a pénzt, kifizettük neki a pénzt, ő pedig átadta nekünk ezt a kóserengedélyt” – idézte fel Szűcs Zsolt, a Tündér tulajdonosa.

A rendőrök egészen addig vártak, amíg az álrabbiért visszajöttek a társai autóval.

„Megpróbált beszállni az autóba, és akkor a rendőrök előugrottak, letartóztattak gyakorlatilag mindenkit, és akkor ezzel a történet gyakorlatilag le is zárult” – foglalta össze Szűcs.

A három budapesti férfit végül bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalással és hamis magánokiratok felhasználásával vádolta meg az ügyészség. A Salgótarjáni Járásbíróság pár nappal később úgy döntött, mellőzik a tárgyalások megtartását, és a banda két tagját felfüggesztett börtönre ítélték, ketten pedig pénzbüntetést is kaptak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!