2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Bármely tüntetést betilthatják, ha elfogadja a parlament a javaslatot

Hír TV

2018. július 4., szerda 11:58, frissítve: szerda 15:34

Szinte csak a vezérszónokok voltak bent a parlamentben, a magánélet védelméről és a gyülekezési jogról szóló törvénytervezet vitáján. Az igazságügyi miniszter javaslataival kapcsolatban azt kifogásolja az ellenzék, hogy elfogadásuk után gyakorlatilag bármelyik tüntetést betilthatják. A kormány szerint viszont csak a magánélet védelmének szabályozását igazítanák az alaptörvényhez.

Teljes érdektelenség mellett kezdődött meg a magánélet védelméről és a gyülekezési jogról szóló törvénytervezet vitája az Országgyűlésben. A teremben a késő estére már csak alig több mint egy tucat képviselő maradt. A módosításokkal a kormány szerint biztosítani lehet a közszereplők családtagjainak nyugalmát is, de a politikusok iránti bizalom is erősödhet.

„Ha a közéleti vitákat sikerül megtisztítanunk a személyeskedő, tárgyszerűtlen megszólalásoktól, akkor az emelni fogja a politikai kultúra színvonalát, ami a politika iránti bizalom erősödésében tükröződhet majd” – jelentette ki Völner Pál államtitkár.

A Jobbik már most megszavazná a két tervezetet, ha tényleg a magánélet biztosítása lenne a célja. Az ellenzéki párt azonban úgy látja: csak a kormánypárti képviselőkről szól a jogszabály, és ennek megfelelően. „Teljes mértékben biztosak vagyunk abban, hogy ez csak a kivételezetteknek szóló jogszabály. Mert majd a gyakolat be fogja bizonyítani, hogy vannak az 1-es és a 2-es állampolgárok. Az 1-esek, akiket minden tekintetben védenünk kell, a 2-esek pedig érjék be azzal, hogy van olyan, aki szóba áll velük” – fogalmazott Varga-Damm Andrea.

Az MSZP vezérszónoka szerint a javaslattal a kormánypárt gyakorlatilag akkor tilthatna meg tüntetéseket, amikor csak akar, mert azok tele vannak gumiszabályokkal.

„Összegereblyéztek mindent, amit találtak és körülbelül olyan minőségű is ez a dolog. Igazán attól kell félni, hogy ez is olyan gumiszabály lesz, amit a megfelelő bíróság mindig a megfelelő módon fog értelmezni” – mondta Harangozó Tamás.

A gyülekezési törvény tervezete a jelenleginél több lehetőséget adna a rendőrségnek egy rendezvény betiltására. Az otthon nyugalmáról szóló indítvány pedig gyakorlatilag arról szól, hogy a jövőben ne lehessen a politikusok otthona előtt tüntetni. Mindkét javaslatot az igazságügyi miniszter nyújtotta be.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!