2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Bár az emberek többsége elutasítja, a kormány kiáll Paks II. mellett

Hír TV

2018. július 24., kedd 16:55, frissítve: kedd 17:54

Hiába a milliárdos reklámkampány, a magyarok többsége elutasítja a paksi bővítést - derült ki a Medián felméréséből. A kancelláriaminiszter ennek ellenére kiáll a beruházás mellett, szerinte a választások eredménye kellő felhatalmazást adott a kormánynak.

Az új atomerőművi blokkok, lakossági tájékoztató - a többi közt ilyen anyagokkal szórta meg a kormányközeli lapok olvasóit az MVM Zrt. Két év alatt Paks népszerűsítésére több mint 2 milliárd forintot, csak Paks II-re pedig több mint félmilliárd forintot költöttek közpénzből.

A népszerűsítés nem aratott osztatlan sikert. A Párbeszéd megbízásából a Medián készített felmérést, amelyből kiderül, hogy a teljes lakosság mintegy 51 százaléka nem ért egyet a paksi beruházással.

 „Aminek nincs hatása, az a paksi bővítés melletti propaganda-kampány, amit évek óta folytatnak, közpénzmilliárdokat szórva el rá. Paks2 megépítésének igenis lenne hatása, lenne hatása az egészségünkre, lenne hatása mindenképpen a pénztárcánkra, hiszen ennyire pénzügyileg elbaltázott szerintem még nem hordott hátán a föld” – jelentette ki a Párbeszéd szóvivője, Tordai Bence.

„Egy közvélemény-kutatásnál egy demokráciában van egy sokkal fontosabb esemény, ezt úgy hívják, hogy választás” – a kancelláriaminiszter szerint a választások kellő felhatalmazást adtak a kormányzó pártoknak az új blokk megépítéséhez, pedig a Fidesz szavazók 34 százaléka is elutasítja a beruházást.

„Hogyha egy választási kampánynak ez a legfontosabb kérdése, márpedig 2014-ben a legfontosabb kérdésévé az ellenzék ezt kívánta emelni, és után a választópolgárok utána egyértelmű és világos döntést hoznak, akkor nehéz úgy tenni, mintha ennek nem lett volna köze a választási eredmény kialakulásához” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Az MSZP az átláthatatlanságban látja a legfőbb problémát. „Az egyik legnagyobb probléma, hogy a kormány nem engedi meg, hogy átlátható legyen a beruházás, nem engedte meg azt az elmúlt években az ellenzéknek, hogy betekintést nyerjünk a szerződéskötésbe, hogyan történtek a szerződéskötések, mennyibe fog ez ténylegesen nekünk kerülni, és amit mi hibának tekintünk, hogy pont ez az átláthatóság az, ami meg tudná a magyar lakosságot, ez hiányzik” – vélte Bangóné Borbély Ildikó.

A paksi atomerőmű-bővítés dokumentációját 30 évre titkosították. Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter még júniusban azt mondta, azért nem tudják a dokumentumokat nyilvánosságra hozni, mert az az orosz fél érdekeit sértené.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!