2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Balog: Nemzeti közmegegyezés kell az emlékezésben

2015. augusztus 23., vasárnap 21:20, frissítve: hétfő 07:32

A szovjet megszállás áldozatainak is emlékművet emelne a kormány – erről beszélt Balog Zoltán a Totalitárius Diktatúrák Áldozatainak Európai Emléknapján.

Az emberi erőforrások minisztere szerint a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyokra és kényszermunkások tiszteletére állított emlékmű a nemzeti közmegegyezés szimbóluma lehet.

„Szeretnénk, ha eljutnánk egy nemzeti közmegegyezésig, ha elindulna egy olyan vita, egy olyan közéleti diskurzus, amelyben megosztjuk egymással az emlékeket, a családjaink emlékét, néven nevezzük a bűnösöket, megörökítjük az áldozatok nevét és életét, és aztán állítunk egy méltó emlékművet, mely a nemzeti közmegegyezés emlékműve lehet. Mely kifejezi közös szövetségünket. Erre az emlékezésre hívok ma itt mindenkit, fejezzük ki azt, hogy nem méricskélünk, nem számolgatunk, nem rivalizálunk. A számolás az a történészek dolga, nem keressük, hogy hol volt a több vagy a kevesebb áldozat, hanem minden veszteséget, amelyik ezt az országot érte, saját veszteségünknek tekintünk” – emelte ki Balog Zoltán.

Az emlékmenet a Cipők a Duna-parton emlékműtől indult, majd a Parlament érintésével a Terror Háza Múzeumnál ért véget.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!