2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Azt a forrást sem költik parlagfű-mentesítés, amit lehetne

2015. augusztus 22., szombat 12:22, frissítve: szombat 12:53

Hiányzik a miniszteri aláírás a parlagfű-mentesítésre szánt százmilliók szétosztásához. Pedig az egyik civil szervezet vezetőjének azt ígérték, hogy Fazekas Sándor augusztus 20-a előtt elindítja az elnyert összegek kifizetését. Tökölön a kaszálás maradt ígéret, kilométer hosszan virágzik a parlagfű a Pest megyei településen.

Térdig ér a parlagfű Óbudán, a Bojtár és Törökkő utca sarkán, hiába tett bejelentést a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület az önkormányzatnak. Tökölön kilométereken át szórja a le nem kaszált növény az allergén pollenjét. Helyi civilek már júliusban értesítették a Pest Megyei Kormányhivatalt, amely a helyszíni szemléig és az ígérgetésig jutott. „Azt az értesítést kaptuk, hogy ez a terület augusztus 12-én mentesítésre került, amin nagyon meglepődtünk, mert még mindig itt áll a méteres parlagfű” – nyilatkozta Ekszner Tamás erdőmérnök.

A ParlagfűPollenNo Egyesület elnöke szerint hiába hirdet parlagfű-mentesítési programot a mindenkori kormány, ha a hivatalok elmulasztják kötelességüket. „Ma több mint 2 millió beteg van, ők 40 milliárdért szedik a gyógyszert, a keresztallergia, az asztma kialakult, de ez a kormányt teljesen hidegen hagyja” – mondja Kelen Andrásné.

A Földművelésügyi Minisztériumnál közel 650 millió forintra pályázhatnának civil szervezetek. „A mai napig nincs aláírva a miniszter úr által az a papír, ami a rendelkezésre álló pénz elosztásáról rendelkezik. Az ünnep előtt mit mondtak nekem? Megy a maga útján. Nesze neked. A parlagfű meg megy a maga útján. Tehát még azt a forrást sem költik erre, amit lehetne. Fogalmam sincs, mit csinálnak vele, majd októberben vagy, legyünk jóindulatúak, szeptemberben odaadják, aki illetékes ennek a megkapására, és kérdezem én, az mit csinál vele?” – tette hozzá az egyesület elnöke.

Az ÁNTSZ múlt héten több területre parlagfűriasztást adott ki. „Az elmúlt napok hosszan tartó esőzése valószínűleg lecsökkentette mindenhol a parlagfű pollenkoncentrációt a levegőben, tehát tisztább lett a levegő. De ott, ahol a hétvégén megszűnik az eső, kezd melegedni, és tartósan süt a nap, ismét beindul a pollenszórás. Ez már olyan koncentráció, ami minden parlagfűre allergiás betegnél kiváltja a szénanátha tüneteit” – közölte Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ főorvosa.

Az ÁNTSZ honlapján található pollenjelentésből az allergiás betegek naprakész adatokat találnak a parlagfűről.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!