2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Az utolsó pillanatban lépett vissza az MSZP Hadházy javára

Hír TV

2018. április 7., szombat 11:47, frissítve: szombat 16:11

A pénteki négy után szombat délelőtt még két LMP-s politikus lépett vissza egy másik ellenzéki induló javára. Az egyik legfontosabb körzetként számontartott Szekszárdon pedig az MSZP-s Harangozó Tamás húzódott a háttérbe Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, képviselőjelöltje javára.

Szombat délelőtt 11 óráig volt lehetőségük visszalépni a képviselőjelölteknek. Több körzetben az utolsó órákig kérdéses volt a helyzet, amivel nem volt mindenki elégedett.

„Az Együtt 76 helyen léptetett vissza jelöltet, tehát 30 jelöltünk áll, ez pont a listához szükséges szám, 1-2 hely plusz van rajta. Én abban keltem ki a Momentum és az LMP felé, hogy fontos lett volna, hogy legalább 50 helyen visszaléptessék a jelöltjeiket, mert ezzel adtak volna valódi esélyt a kormányváltásra” – nyilatkozta Juhász Péter, az Együtt elnöke.

A Momentum pénteken öt helyen, két budapesti és három vidéki választókörzetben hívta vissza a jelöltjeit. A távozókhoz csatlakozott a párt egyik elnökségi tagja, Soproni Tamás is Budapest 5. számú választókerületében.

„Ma reggel nyújtottam be a helyi választási irodának a visszalépésemet. Ugye pénteken jelentettük be a visszalépést. Az utolsó pillanatig minden elképzelhető. 11 órakor zárul a lehetőség, de pénteken is azt mondtam, ütött az óra, minden pártról bebizonyosodott, hogy mit hajlandó feláldozni a kormányváltásért. Mi az elnökünket és az alelnökünket is visszaléptettük azért, mert az idei választásnak az a tétje, hogy legyőzzük a Fideszt” – nyilatkozta Soproni Tamás, a Momentum elnökségi tagja.

Az LMP az utolsó pillanatig tárgyalt:
– A Jobbik kivételével mindenkivel még élénken beszéltünk az elmúlt órákban, ugyanis megpróbáltunk egy olyan helyzetet létrehozni, hogy a lehető legtöbb ellenzéki mandátumot tudjuk elhozni. És ezen dolgoztam.
– 11 óra elmúlt, mire jutott?
– Ezért kértem volna még pár percet, de megleptek engem a kamerával, még visszajelzéseket várok, mert az ország vagy 15 pontjával kellett egyszerre beszélnem – nyilatkozta szombat délelőtt Szél Bernadett, a párt miniszterelnök-jelöltje.

Gyurcsány Ferenc már a határidő lejárta előtt az LMP-t ostorozta. „Az lett volna szerencsés, ha átfogó, legalább 15–25 körzetet érintő megállapodást tudunk kötni a LMP-vel. Nem tisztem elmondani, de megjegyzem, hogy nagyjából ezzel egy időben és párhuzamosan hasonló tárgyalások zajlottak az LMP és az MSZP között is, legjobb tudomásunk szerint a tárgyalások sikertelenül végződtek az LMP hajthatatlansága és rugalmatlansága miatt” – közölte a DK elnöke.

Gyurcsány Ferenc rosszul tudta, az MSZP és az LMP végül néhány helyen meg tudott állapodni. Szekszárdon a szocialisták vonták vissza a jelöltjüket, hogy Hadházy Ákos legyen az esélyes ellenzéki kihívó. „Folytak a tárgyalások az utolsó pillanatig, a 11 órás határidőig, elő tudtunk állítani még három biztos ellenzéki mandátumot. Ennek a három mandátumnak az is a része, hogy Harangozó Tamás visszalépett Hadházy Ákos javára, így biztos vagyok abban, hogy Hadházy Ákos Szekszárdot fogja képviselni a következő Országgyűlésben” – nyilatkozata Ungár Péter, az LMP elnökségi tagja.

Az ökopárt cserébe két helyen vonta vissza jelöltjét: Óbudán Ábrahám Júlia nem indul, hogy több esélye legyen a Párbeszéd társelnökének, Szabó Tímeának, míg Miskolc 2-es körzetében Doszpoly Botond lép vissza az MSZP-s Varga László javára.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!