2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az utasokra háríthatják a bírságot

Hír TV

2018. június 5., kedd 22:32, frissítve: kedd 23:12

Drágulhatnak a buszos kirándulások. Ha a jármű súlya meghaladja az előírt limitet, a fuvarozók bírságot kaphatnak, amit az utasokkal fizettethetnek meg. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete szerint a tengelysúlymérő rendszer országszerte kihelyezett egységei rosszul vannak kalibrálva, nem jól mérnek.

Június elsejével élesítették Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer. Január óta 89 helyszínre 107 mérőállomást telepítettek országszerte. 50 ezer forintos közigazgatási bírság szabható ki a teherautók és a személyszállítást végző buszok üzemben tartóira is, ha a jármű súlya meghaladja az előírt limitet.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete nem elégedett maradéktalanul a TSM rendszerrel. Szerintük sok helyen egyszerűen rosszul van kalibrálva a szerkezet.

„Az volt a tapasztalatunk, hogy egyébként olyan fuvarozók, akik rendszeresen felrakó, illetve lerakóhelyi hídmérlegen végzett méréssel 40 tonna alatt közlekedtek, a TSM rendszerrel notóriusan 42-43 tonnával lettek megmérve, és hát ugye ezekben az esetekben ez 50-100 ezer forintos bírság. Mindegy egyes detektált túlsúly esetén” – mondta Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének kommunikációs menedzsere.

Egy-egy fuvarozócég néhány hónap alatt így több milliós bírságot is összeszedhet. A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete főtitkára szerint a kirándulóbuszos vállalkozásoknak is plusz terhet ró a szigor.

„Ha jön a tél akkor azzal kell számolni, hogy lesznek síutak, nem tudjuk előre megmondani, hogy azok a járművek, amelyek nem csak utast visznek, nem csak az utasok csomagjait viszik, hanem az úgynevezett síbox-szal is felszereltek, a sílécek is ott vannak, meg még a síbakancsok is, hogy ezek milyen paramétereket fognak hozni. Lehet, hogy ott kicsit necces lesz a dolog és majd jobban oda kell figyelni, és lehet, hogy 49 helyett kicsit csökkenteni kell a létszámot” – mondta Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének ügyvezető főtitkára.

Sajtóinformációk szerint egyes vállalkozók azt tervezik, hogy kauciót szednek be az utasoktól és ha büntetést kapnak, abból fizetik majd ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!