2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Az újságíróknak adtak igazat Mészáros médiabirodalmával szemben

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 22:22, frissítve: péntek 08:17

Első fokon a kirúgott újságírók győztek a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó médiabirodalommal szemben. A székesfehérvári munkaügyi bíróság kártérítést és végkielégítést ítélt meg a 2016 végén, a meghamisított Orbán-interjú miatt menesztett újságíróknak. Hajnal Csilla és Klecska Ernő a Fejér Megyei Hírlap szerkesztői voltak, azért pereltek, mert szerintük jogszerűtlenül bocsátották el őket.

„Kikértük az emberek véleményét, bár nem érdekelt minket” – a többi közt ez a mondat is megjelent a Fejér Megyei Hírlapban 2016 december 24-én közzétett miniszterelnöki interjúban. A Pannon Lapok Társasága rögtön vizsgálatot indított, de azóta se derült ki, hogy ki nyúlt bele a szövegbe. Az Orbán-interjú miatt azonban öt embert kirúgtak, ketten közülük munkaügyi bírósághoz fordultak. Hajnal Csillát és Klecska Ernőt a központilag készült és több megyei lapban is kötelezően megjelenítendő cikk ellenőrzésének elmulasztása miatt bocsátották el. A bíróság szerint azonban a szerkesztők nem hibáztak.

„A munkavállalók a bíróság meglátása szerint ebben az esetben a munkáltatónál kialakult szokás és gyakorlatnak megfelelően jártak el, ami miatt azonban ez a bizonyos cikk hibásan jelent meg. Nem volt feladata a bíróságnak és nem is vizsgálta, hogy kinek a tevékenysége okozta ezeket a bizonyos félmondatokat” – indokolt, Solymos Dóra, a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi bíróság bírója.

A bíróság kártérítést és végkielégítést ítélt meg a két újságírónak, az emberi méltóság megsértése és jó hírnév csorbítása miatti sérelemdíj fizetését azonban elutasította.

„Én azt gondolom, hogy alapvetően elfogadható lenne számunkra összegszerűség tekintetében a bíróság álláspontja, de ne legyenek illúzióink, futballnyelven szólva ez most a félidei eredmény, az alperesi kolléga meg is erősítette, hogy ennek lesz folytatása, tehát úgy készülünk, hogy november, december környékén a törvényszék fogja ezt jogerősen elbírálni” – mondta Nyitrai Károly, az újságírók ügyvédje.

Az Orbán-interjú négy megyei és egy városi lapban jelent meg, de csak a Fejér megyei Hírlapban hamisították meg. A cikket a Pannon Lapok Társaságának központi szerkesztősége készítette, amit változatlanul kellett volna leközölniük. A kiadó azóta beleolvadt a Mészáros Lőrinc tulajdonolta Mediaworksbe.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!