2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

„Az ötvenes éveket idézi a Szita-levél”

Hír TV

2017. december 22., péntek 18:40, frissítve: péntek 21:42

Szita Károly ügynökmúltjával vágtak vissza ellenzéki városvezetők a civilellenes körlevélre. Botka László szegedi és Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester is a fideszes politikus feltételezett III/II-es dossziéjára utalt, amely tizenkét éve került át a Történeti Hivatalba. A kaposvári polgármester tagadta az ügynökvádat, de feljelentést nem tett.

Szita Károly a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként fogalmazta meg kollégáinak még a hét elején levelét. Kaposvár polgármestere arra buzdítja a településvezetőket, határozatban utasítsák el, hogy a városukban olyan civil szervezetek működjenek, amelyeket Soros György támogat.

Szita Károly levelében azt írja, „Soros a hatalmas összeget arra szánja, hogy népszerűsítse saját migrációs elképzeléseit, és elő is segítse azok megvalósítását. Ennek ismeretében nyugodtan nevezhetjük bevándorlásszervező irodának ezeket”.

A kezdeményezéshez több fideszes vezetésű város is csatlakozott.

Az ötvenes éveket idézi a Szita-levél, mondja Budaörs polgármestere. „A határozatok, amelyeket a települések elfogadtak, az alaptörvényt is sértik. Egy demokráciában a legtermészetesebb dolog, hogy közügyekkel civil szervezetek foglalkoznak; olyan ügyekre jönnek létre, amelyek egy bizonyos kör érdekét vagy bizonyos csoportok megsegítését szolgálják. Itt olyan sérülékeny csoportokról van szó, amelyeket az állam vagy az önkormányzat nem ér el” – nyilatkozta a Hír TV-nek Wittinghoff Tamás.

A pécsi Az Emberség Erejével Alapítvány 130 millió forintot kapott Soros György alapítványától. A szervezet bírósághoz fordul, amiért a városvezetés megpróbálta ellehetetleníteni a működését. „A pécsi önkormányzattal szemben fogjuk a Társaság a Szabadságjogokért segítségével jogi útra terelni az ügyet. Pécsett annyiban más a helyzet, hogy sajnálatos módon az önkormányzat el is fogadott egy határozatot, amelynek nincsen jogi vagy az alapítvány működését befolyásoló következménye, de mégis olyan vádakat és olyan mértékű diszkriminációt fogalmaz meg velünk szemben, amilyenre már közjogi keretek között kellett reagálnunk” – közölte Mester Zoltán, az alapítvány kommunikációs vezetője.

Botka László, Szeged szocialista polgármestere Facebook-posztban kommentálta Szita Károly levelét. Bejegyzésében utalt a fideszes politikus feltételezett ügynökmúltjára, azt írta: „Szita Károly mindig szeretett írni. Most levelet, régebben jelentést. Most migránsokról, régebben pedig a hozzátartozóiról.” A kaposvári polgármestert érintő ügynökvád 2005-ben jelent meg. Szita a sajtóban tagadott, de feljelentést nem tett az ügyben.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!