2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

„Az oknyomozó újságírás a demokrácia garanciája”

Hír TV

2018. június 19., kedd 22:22

Ismét oknyomozó újságírói mentorprogramot indított a Transparency International. A jogvédő szervezet igazgatója szerint a műfaj a demokrácia egyik garanciája, mégis egyre kevesebb teret kap Magyarországon.

Többmilliárd forintnyi uniós fejlesztési forrás elherdálása és gyanús pénzmozgások egy kereszténydemokrata ifjúsági szervezetnél: két történet, ami a Transparency International oknyomozó újságírói mentorprogramjának köszönhetően került nyilvánosságra. A jogvédő szervezet hatodik alkalommal indítja el programját, aminek lényege, hogy pályakezdőknek, egyetemistáknak tapasztalt újságírók mutatják meg a szakma fortélyait. A mentoráltak egyike Gonda Bettina, aki már tudja miről szeretne írni.

Leginkább a korrupció lesz a fő témánk és, hogy az hogy hálózza be az adott települést, várost - mondta el Gonda.

A témát a Magyar Narancs újságírója Nagy Gergely Miklós segít feldolgozni, a cikket közösen írják meg.

Ez is egyfajta ellenőrző ágazat, apolitikusoknak az ügyeit, a közpénz felhasználást és mégis csak ezt tartanám, hogy a közpénzek hatékony felhasználását az oknyomozó újságírás tudja segíteni. Tehát minél több oknyomozó újságírás van egy országban, annál jobban használják fel a közpénzeket - mondta az újságíró.

A Transparency International igazgatója is azt mondja: az oknyomozó újságírás a demokrácia egyik garanciája, mégis egyre kevesebb teret kap.

Egyre kevesebb olyan médium van, egyre kevesebb olyan orgánum van, amelyik nem a kormányzati érdekkörbe tartozik, és ezért persze természetesen egyre kevesebb olyan orgánumról is beszélhetünk, amelyik közöl ilyen típusú oknyomozó cikkeket, amelyben a kormányzat vagy kormányzati szereplők visszásságairól is szó van - nyilatkozta Martin József Péter.

A programot nagykövetségek adományából tartják fenn.

Az oknyomozó újságírásra mindenhol szükség van, hiszen ahol pénz van, ott korrupció is van. Ez alól Magyarország sem kivétel - mondta Petri Tuomi-Nikula, Finnország nagykövete.

Az októberben záruló mentorprogramban három vidéki és két budapesti újságíró és pártfogoltja vesz részt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!