2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az NVB kormánypárti többségét nem izgatja Orbán videója

Hír TV

2018. április 14., szombat 17:30, frissítve: szombat 17:35

Nem vette napirendre a Nemzeti Választási Bizottság kormánypárti többsége azt a miniszterelnöki videót, amiben Orbán Viktor helyre rakta a testület elnökét. Patyi Andrásnak feltehetőleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampuszának avatásán tette szóvá Orbán Viktor, hogy az NVB megbírságolta a kampányban. A felvételt azonban csak a választások után tette közzé a kormányfő Facebook oldalán.

Orbán Viktor március második felében kampányolt Komárom-Esztergom megyében. A fideszes politikus egy óvodát is útba ejtett, ahol a kicsikkel fotózkodott.

A Fidesz vezetőjét a Nemzeti Választási Bizottság az óvodai kampányért 345 ezer forintra bírságolta, és egyben arra kötelezte, hogy a videót távolítsa el a Facebookról. Az elmarasztaló határozatot a NVB elnöke, Patyi András is megszavazta, amiért később megkapta a magáét Orbán Viktortól.

A miniszterelnök április 4-én, a kampány hajrájában avatott épületet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, amelynek Patyi András a rektora. Orbán Viktor ekkor tette szóvá a bírságot, ám ezt a videót csak a választások után tették közzé a Facebookon.

A törvény szerint a választási bizottságok, így a Nemzeti Választási Bizottság is, függetlenek, feladatuk a pártatlanság érvényesítése. Az NVB ülésén az egyik delegált szóba is hozta volna a miniszterelnöki videót.

„A miniszterelnök úr honlapján közzétett videóval kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, hogy történt-e nyomásgyakorlás elnök úrra az ott láthatóak során?” – tette fel a kérdést G. Szabó Dániel, a Momentum NVB-delegáltja.

A kormánypárti többségű testület lesöpörte a felvetést. Hat igennel, kilenc nem ellenében a bizottság nem vette napirendre ezt a kérdést. Patyi András egyik munkatársa útján annyit közölt: a munkáját a választásra vonatkozó jogszabályok figyelembe vételével végzi.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!