2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az NMHH vezetője szerint rendben a sajtószabadság

Hír TV

2017. október 19., csütörtök 16:31, frissítve: csütörtök 19:59

Karas Monika szerint a médiatanács mindig a törvény szerint jár el.

A véleménynyilvánítás szabadságára és az érvényes jogszabályokra hivatkozott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Karas Monika, amikor a sajtó az amerikai ügyvivő kritikájáról, illetve a Fidesz-közeli üzletemberek médiapiaci terjeszkedéséről kérdezte. Az amerikai ügyvivő szerint a kormány szövetségesei fokozatosan szerezték meg az irányítást és a befolyást a médiapiacon anélkül, hogy a magyar hatóságok ezt kifogásolták volna.

A 90,6 MHz-en fogható pécsi rádióadón május óta hallható az Andy Vajna féle Rádió1 műsora. A frekvenciát használó társaság ekkor kapcsolódott hálózatba a filmügyi kormánybiztos fővárosi adójával. Hamarosan még egy kereskedelmi rádió is indulhat a baranyai megyeszékhelyen. A Médiatanács által kiírt 101,7 MHz-re három pályázat érkezett. Ezek közül kettőt, köztük a Pécs Rádió Kft. pályázatát elutasították.

„Azt kifogásolták, hogy nem úgy volt aláírva, ahogy kellett volna. Nem felel meg az aláírási címpéldánynak megfelelő aláírásnak, míg az ügyvédek azt mondják, hogy tökéletesen megfelel. Határidőn belül bírói felülvizsgálatot kérünk az ügyvédünk segítségével” – nyilatkozta Simon Gábor, a Pécs Rádió ügyvezetője.

Jelenleg csak P1 Rádió Kft. nevű cégnek a pályázata van még versenyben. A 24.hu derítette ki, hogy ennek az idén alakult cégnek a tulajdonosa családi kapcsolatban áll az Andy Vajna rádiójának adásidőt biztosító pécsi rádióadó tulajdonosával. A portál szerint szabálytalan lehet az összefonódás.

A többi médiapiaci átrendeződésről is csak szűkszavúan nyilatkozott a Médiatanács elnöke. Karas Mónika szerint a Fidesz közeli üzletemberek terjeszkedése szabályos volt, az ezzel kapcsolatos kritika pedig, amit többek között az amerikai nagykövetség ügyvivője fogalmazott meg, a véleménynyilvánítás körébe tartoznak az elnök szerint.

 

– Elnök asszony szerint kizárható, hogy Andy Vajna vagy Mészáros Lőrinc médiapiaci terjeszkedése miatt káros erőfölény alakul ki a médiapiacon?
– Én azt gondolom, hogy a médiatanács határozatai mindig a jogszabályokon alapulnak, és minden határozata a médiatanácsnak, minden döntése bíróság előtt megtámadható.

A médiajogász úgy látja: a tanács nem tesz eleget a médiatörvényben meghatározott feladatának.

„2010 óta, mióta ez a Médiatanács működik, a piacot érintő összes döntésében nagyon világosan kimutatható mindenkor a politikai elfogultság, és a mindenkori politikai kedvezményezetteknek megfelelő döntéshozatal. Tehát szándékai sem nagyon voltak arra, hogy a közt szolgáló sokszínűséget tartsa szem előtt” – mondta Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely médiajogásza.

A kancelláriaminiszter közben arról beszélt: ő nem építene Magyarországon médiaportfóliót.

- A helyi lapot, amely tudósít a 47-es elkerülő útról, azt elolvasták néhány százan, azt a facebook bejegyzést, ahol az elkerülő úttal kapcsolatos drónfelvétel van, azt meg megnézték 25 ezren. Ennyi a válaszom.
- Akkor miért volt fontos megszerezni az összeset?
- Ezt ne tőlem kérdezze, mert én nem vettem. Ezt a butaságot nem követtem el.

Andy Vajna szeptemberben vásárolta meg a Lapcomot, amivel a Délmagyarország és a Kisalföld is a tulajdonába került. A kormánybiztos és Mészáros Lőrinc bevásárlásaival mára az összes vidéki megyei napilap kormányközeli üzletemberek tulajdonába került.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!