2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az MSZP az egészségügyért aggódik, a Jobbik esélyegyenlőséget szeretne

2015. június 30., kedd 12:35, frissítve: kedd 12:55

Az egészségügyi bérek emelése és a férfiak korai nyugdíjazása miatt szólalt fel az ellenzék napirend előtt a parlamentben. Az MSZP-t a nyolc év kormányzásával, a Jobbikot a parlamentben eltöltött öt évével szembesítette válaszában a kormány képviselője.

A nemzeti ügyek közé sorolta az egészségügyet a szocialisták frakcióvezető-helyettese napirend előtti felszólalásában. Tukacs István összpárti megállapodást sürgetett az ágazat jövőjéről, az elvándorlás megfékezéséről és a hálapénz felszámolásáról. Az ellenzéki politikus emlékeztetett, hogy július 1-je a rendszerváltozás óta a magyar egészségügy napja.

„Az egészségügyben dolgozók 50 százalékos bérfejlesztést és belátható időn belül 100 százalékot követelnek, támogatható ez a követelés. Azt mondják, hogy nagyjából 100-120 milliárd kellene most rögtön az egészségügyre, hogy működőképes legyen a rendszer. Igen, ez támogatható követelés. És azt gondolom, hogy olimpiai álmok és kongó stadionok árnyékában még inkább támogatható ez a követelés, hiszen ezeket ők is látják” – mondta a szocialista politikus.

A szocialisták vizitdíjat és kórházi napidíjat vezettek volna be kormányzásuk idején – idézte fel a 2002 és 2010 közötti időszakot válaszában az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az MSZP–SZDSZ-koalíció törölte el a közszférában a 13. havi bért is. „Az pedig különösen orcapirító, amikor a képviselő úr itt azonnali 50 százalékos béremelést és középtávú bérduplázást követel akkor, amikor a szocialisták voltak azok, akik 2008–2009-ben minden egészségügyi dolgozótól elvettek egyhavi bért, azaz 8 százalékkal csökkentették az egészségügyben dolgozók bérét” – mondta Rétvári Bence.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője arról beszélt napirend előtt a parlamentben, hogy a jobboldali ellenzéki párt 200 ezer aláírást gyűjtött össze azért, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiak is elmehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba. „Én azt gondolom, hogy az esélyegyenlőség szempontjából mindenképpen fontos, hogy a férfiak számára is ezt a lehetőséget biztosítsuk. Gondoljunk csak például a mortalitás adataira, egészen szörnyű számokkal találkozunk, minden negyedik férfi elhalálozik, mielőtt megélné a nyugdíjas életkort” – mondta Vona Gábor.


Vona Gábornak is Rétvári Bence válaszolt. Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a Jobbik nem támogatta 2010-ben a nők 40 programot. „Azóta sem mondta el a Jobbik, hogy mi volt ebben az olyan, számukra vállalhatatlan és támogathatatlan pont, ami miatt nem támogatták azt, hogy a nők 40 év után nyugdíjba vonulhassanak. Hiszen ha önök nem támogatták a nők 40-et, mennyire hiteles önöktől a férfiak 40?” – mondta a kormánypárti képviselő.

Rétvári Bence hozzátette: a Jobbik már nem újonc a parlamentben, az államtitkár szerint az elmúlt öt évvel a néppárti szólamokat hangoztató radikális pártnak szembe kell néznie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!