2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az idén is várja a látogatókat a Balaton első csavargőzöse

2015. április 19., vasárnap 11:28, frissítve: vasárnap 13:06

Az idén is várja a látogatókat a Balaton első csavargőzöse Balatonbogláron. A 2012-ben felújított műemlék hajó belsejében gőzhajó-történeti kiállítás látható. A csavargőzös szezonnyitóját hagyományosan együtt ünnepli Balatonboglár és az északi parton szemben található Révfülöp, a csavargőzös ugyanis újkorában a két település között járt.

Vitorlással érkezett a révfülöpi küldöttség Balatonboglárra, hogy együtt nyissák meg a csavargőzös idei szezonját. A hajó négy éven át közlekedett rendszeresen a déli és az északi parti település között. A második gőzhajó volt a Balatonon a Kisfaludy után, de lapátkerék helyett hajócsavar hajtotta.


„Azt hiszem, hogy ez a hajó, most, hogy már a parton van, mégis összeköti továbbra is Révfülöpöt Boglárral, Villa Filip, Villa Boglár, 1211 óta közös a múltunk, és azt hiszem, hogy a jelenünk és a múltunk is sokáig az lesz még” – mondta Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere.

„Postahajóként is szolgált. De a bogláriak búzát is szállítottak Révfülöpre, ahol borral rakták meg a hajót. Amikor a csavargőzöst üzemeltető balatoni társaság csődbe ment, a hajó a Dunára került” – mondta a hajó történetéről Kopasz Árpád, a Balaton műemlék hajót működtető alapítvány elnöke.

„Sokáig étterem, pizzéria, bár, különböző vendéglátóegységek működtek benne, hat évvel ezelőtt leégett a hajó kívül-belül, és éveken át csúfoskodott itt, a kikötőben abban az állapotában” – tette hozzá.

A 2012-ben teljesen felújított műemlék hajó szeptemberig várja a látogatókat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!