2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az Európai Bizottsághoz fordul a Párbeszéd

Hír TV

2018. január 22., hétfő 10:27, frissítve: hétfő 15:12

Az ellenzéki párt szerint a kormány megszegte az Európai Bizottságnak tett ígéretét a paksi atomerőmű bővítése kapcsán. Jávor Benedek azt mondta: a turbinákra kiírt közbeszerzés szabálytalan lehetett, a kiírást ugyanis csak egy helyen tették közzé. A megbízást az amerikai GE és francia partnere, az Alstom kapta. Közben az LMP az új blokkok helyszíne miatt aggódik, az épületeket ugyanis egy törésvonal fölé tervezték.

A Kádár-korszakban épített paksi atomerőmű adja Magyarország áramtermelésének több mint felét. A négy blokk üzemidejét már meghosszabbították, a reaktorokat a 2030-as évek közepén végleg le kell állítani. Kiváltásukra két nagy teljesítményű blokk épül. A fővállalkozó az orosz állami tulajdonban lévő Roszatom, amely közbeszerzés nélkül kapta meg a 12 milliárd eurós üzletet az Orbán-kormánytól. Az Európai Bizottság hosszas alkudozás után adta áldását a paksi bővítésre. A brüsszeli igenben a miniszterelnök kezdettől fogva biztos volt.

A rendszerváltás óta Magyarországon beruházásra ennyi ekkora pénzt még nem költöttünk. Olyan technológiáról van szó, amivel számos nyugat-európai ország rendelkezik, részt akarnak venni az üzletben, az EU pedig védi az érdekeiket, így van ez már csak, ahol hús van, ott légy is van – mondta Orbán Viktor.

A brüsszeli alku része, hogy a Roszatom a beruházás 55 százalékára nyílt közbeszerzést ír ki, amelyen az atomenergia-iparban érdekelt nemzetközi cégek is elindulhatnak.

A turbinák gyártására az amerikai tulajdonú General Electric magyarországi leánycége a francia Alstommal állt össze. A tender kiírása közel sem volt olyan nyílt, mint ahogy a kormány ígérte – mondja a paksi bővítést ellenző Jávor Benedek, aki a zöldek frakciójának tagja az Európai Parlamentben. A környezetvédő politikus az Európai Bizottság illetékes biztosához fordult.

Átnéztük azokat a honlapokat, ahol meg kellett volna jelenni ennek a tenderfelhívásnak, és a hét, levélben foglalt és a Miniszterelnökséget vezető miniszter által említett hét honlap közül egyetlenegynek találtuk a nyomát a tenderfelhívásnak. Gyakorlatilag az első kanyarban a kormány megszegte az Európai Bizottságnak tett ígéretét. Azt, aminek fejében a bizottság eltekintett a kötelezettségszegési eljárás folytatásától – mondta el Jávor Benedek.

Vannak földrengésre, földrengésveszélyre utaló nyomok – az LMP-t egy friss geológiai elemzés aggasztja, amely a napokban jelent meg az Átlátszó.hu-n. Az új paksi blokkok alatt aktív törésvonal található. Az ellenzéki párt szerint a hatósági engedélyt megelőző vizsgálatok hiányosak voltak.

Ezekkel a számításokkal kapcsolatban még el kell mondani azt is, hogy 90 százalékban olyan szeizmológiai modelleket használtak a talajgyorsulás vizsgálatára, kiszámítására, amelyek elavultak, és egyetlen kutatócsoport, egyetlen csapat számította ezeket ki. Semmifajta kontrollja, semmifajta vizsgálata ezeknek nincsen – nyilatkozta Ferenczi István, az LMP elnökségének tagja.

Az új paksi blokkokra orosz hitelt vett fel az Orbán-kormány, a magyar önrész 20 százalék a költségekből.

Újabb üzemzavar történt

A paksi atomerőműben közben ismét üzemzavar volt. Egy villamos berendezés meghibásodott, ezért az automatika leállította a 3-as blokkot. A szakemberek még vizsgálják, hogy mi történhetett pontosan. Legutóbb jó 1 hónapja történt hasonló leállás, akkor a 4-es blokkban észleltek hibát, akkor egy forgóalkatrész hibásodott meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!