2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés megőrzéséért demonstráltak

Hír TV

2018. május 4., péntek 22:51, frissítve: péntek 22:52

A marosvásárhelyi magyar nyelvű orvosképzés megőrzéséért tüntettek pénteken egyetemisták Szegeden, ahol az egészségügyért felelős uniós biztosnak petíciót is átnyújtottak. A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület más európai orvosi egyetemek elé is hasonló demonstrációt tervez, hogy felhívják a figyelmet a romániai magyar kisebbségi felsőoktatás helyzetére.

Az erdélyi magyar nyelvű orvosképzés megőrzéséért demonstráltak szegedi egyetemisták a Dóm téren, transzparenseiken a romániai magyar kisebbség jogainak védelmét kérték számon az Európai Unión. A tüntetéssel egy időben ugyanis az Európai Bizottság egészségügyért is felelős biztosa egy szegedi eseményen vett részt. Neki petíciót is átadtak.

A Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke abban bízik, hangjukat az anyaország is meghallja. A magyar kormány hivatalosan eddig még csak nem is tiltakozott a román kormánynál a marosvásárhelyi orvosi egyetemnek a román tannyelvű műszaki egyetemmel való összevonása miatt. Szijjártó Péter külügyminiszter korábban a Hír Televíziónak azt mondta: azt teszik, amit az RMDSZ kér.

„Bízom benne, hogy ha mi sírunk, akkor az anyaország is jobban odafigyel. És pont ezt szeretnénk, hogy sírjunk, ha lehet egy olyan formában, hogy legyen a sírás mögött egy komoly szakmai megnyilvánulás is” – emelte ki Ádám Valerián, az egyesület elnöke.

Több mint 1200 magyar nyelven tanuló orvostanhallgatót érint a két egyetem összevonása – pedig az anyanyelvi oktatással így is gond van: az előadások ugyan magyar nyelven zajlanak, de a gyakorlatok már román nyelvűek.

„Kitalálták azt, hogy a nagy múltú és kimondottan magyar nyelvűnek indított egyetemet egyesítsék egy román műszaki egyetemmel, ahol tehát csak román nyelven indulhat a képzés, ezáltal minél jobban elsorvasztva ezt a nemzetiségi jelleget. Olyannyira, hogy aztán ne is lehessen már kérni a külön karoknak a létrehozását” – mutatott rá Elekes Ella Mária, a Romániai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület igazgatója.

A marosvásárhelyi magyar orvosképzés megtartásáért 30 európai orvosi egyetem elé terveznek tüntetést. A résztvevők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a román kormány a 2011-ben elfogadott román oktatási törvényt sem tartja be, amivel hátrányos helyzetbe hozza a romániai kisebbségi felsőoktatást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!