2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az enyhe tél miatt már most szenvednek az allergiások

Hír TV

2018. május 1., kedd 21:17, frissítve: kedd 22:56

Az enyhe tél miatt már most sokan szenvednek az allergia tüneteitől. Az elmúlt években a túlérzékenységben szenvedők száma megsokszorozódott. Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke szerint nem mindig a gyógyszeres kezelés a legmegfelelőbb megoldás.

Szemes Judit allergiás, ezért volt kíváncsi arra, hogy ez befolyásolja-e hosszútávon légzését. Az asztma világnapján megtartott ingyenes szűrővizsgálaton megmérték a tüdőkapacitását. „Ez egy légzésfunkciós vizsgálat volt és 96 százalékos lett az eredménye, kielégítő” – mondta.

Sokan már most, tavasszal szenvednek az allergiás tünetektől. Az elmúlt hetekben főként a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger és a tölgy, addig áprilistól júniusig elsősorban a pázsitfüvek és a különböző gabonafélék okozhatnak allergiás tüneteket az arra érzékenyeknél. A parlagfű szezon pedig júliustól akár novemberig is kitarthat.

„Mivel klímaváltozás ment végbe, enyhébbek a teleink, ennek következtében nagyon elhúzódó és a hirtelen meleg következtében egyszerre jönnek azok a pollenek, amik allergiát keltenek és elég súlyos tüneteket tudnak okozni. Ezért érdemes nagyon odafigyelni arra, hogy hogyan tudunk ez ellen védekezni, hiszen például egy ilyen allergén pollen egy ilyen szeles időben, ha olyan területen vagyunk, ahol nincs ápolva a környezet, több ezer pollen kerülhet a hajunkba, ez ellen úgy tudunk védekezni, ha minden nap hajat mosunk” – hívta fel a figyelmet Szabó Enikő, az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság főosztályvezetője.

Az allergiásoknak érdemes, gyakrabban tiszta ágyneműt húzni és ruhát mosni. Szakemberek szerint az utóbbi 10-15 évben megsokszorozódott az túlérzékenységben szenvedők aránya.

„Hogy mi az oka ennek a szaporodásnak: azt gondoljuk szerte a világban, hogy ez a civilizált életmód, erre a nyugati életstílusra való átállás, a viszonylag steril környezet egészen kisgyermek korban, tehát azoknak a körülményeknek, ami egy tanyai környezet megszűnése vagy erősen limitálódása, a levegőszennyeződés és valószínűleg a sok különböző mesterséges előállított ételhez tartozó és egyéb kiegészítő anyagok befolyásolhatják” – mondta Horváth Ildikó, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja.

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke szerint, bár sok orvos a gyógyszeres kezelést helyezi előtérbe, az azonban csak a tünetek elnyomásában segít.

„A tünetelnyomásra adott gyógyszerek egy részéről feltételezhető még az is, hogy a betegség fenntartásában is ludas. A kialakult orvosi vélemény, hogy aki egyszer allergiássá válik vagy főleg, ha asztmássá válik, az élete végéig az marad, ebből ki lehet vonni egy kis réteget, akik kisgyermek korukban lesznek asztmásak vagy allergiásak, azoknál ritkább az, hogy 25 év körül visszajön” – magyarázta Pós Péter.

Magyarországon körülbelül 3 millió ember szenved allergiás tünetektől.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!