2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Komment 06:00

Az éneklés jó, de kényszeríteni nem lenne szabad

2015. augusztus 24., hétfő 19:00

A mindennapos énekórát nem, de a mindennapos éneklést kötelezővé tenné Balog Zoltán miniszter. A pedagógusok szerint ez nem túl jó ötlet, mivel ezzel könnyen el is riaszthatják a diákokat az énekléstől. A Hír TV-nek nyilatkozó magán énektanár szerint az éneklés maga jó, de csak akkor, ha a gyerek is akarja. Kényszeríteni nem lenne szabad. Egyelőre döntés még nem született arra vonatkozóan, hogy hogyan is nézne ki a gyakorlatban a mindennapos éneklés.

„Én nagyon szeretném, ha minél több ember érdeklődne a klasszikus zene iránt, viszont nem lehetek ennyire csőlátású, és be kell, hogy lássam, hogy ez egy szűk kör, aki a klasszikus zenét nagyon szereti” – Polyák Valéria operaénekes szerint nem túl jó ötlet a kötelező éneklés bevezetése az iskolákban. Attól tart, hogy a gyerekekben kialakul egy kényszer, hogy énekelni kell. Még akkor is, ha nem szeret.

„Én megpróbálnék egy olyan plusz órát beépíteni, vagy az osztályfőnöki órák keretében valami pluszt adni, kicsit kikutatnám, hogy kinek mi a kedvence, ki mit szeret, és a többség akaratának megfelelően, megpróbálnám bevonni őket. Aki esetleg játszik valamilyen hangszeren, hogy ez egy közös élmény legyen, nem kell, hogy feltétlenül népdalokhoz kötődjön, az a lényeg, hogy örömük legyen abban, amit csinálnak” – mondja az operaénekes.

A magán énektanár alapvető problémának tartja a szakemberhiányt. Minden iskolában pedig képtelenség, hogy legyen kórus. Balog Zoltán korábban azt mondta, mindennap el kell énekelni egy népdalt, ha akarja a gyerek, ha nem. „Azt mondjuk, hogy aki elénekel mindennap egy népdalt, hát, ha még ezt kórusban teszi, meg eltáncol egy szép magyar táncot, akkor az esze is élesedik. Akkor a figyelőképessége is erősödik. Hadd mondjuk így: akkor versenyképesebb lesz. Mert a versenyképesség az a varázsszó a 21. században, amelyik a nemzet megtartásáról szól. Aki megtett két öltést, megtett két lépést, szájára vett egy magyar népdalt az versenyképesebb a 21. században, ezért nem mondunk le arról, hogy az iskoláinkban legyen ott igen legyen ott a számítógép, legyen ott az idegennyelv, legyenek ott a 21. századi ismeretek, de legyen ott a magyar kultúra is” – fogalmazott Balog Zoltán tárcavezető.

A köznevelési államtitkár korábban még a tananyag csökkentéséről beszélt. Az iskolákat fenntartó központ pedig egyelőre nem tud a mindennapos énekóra bevezetéséről. „Nincs döntés még az énekóráról, nem is tudom, hogy lenne-e mostanában, amint döntés születik, akkor a fenntartó elvégzi az ezzel kapcsolatos feladatokat” – közölte Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke. A kormány három éve tette kötelezővé a mindennapos testnevelésórát, de ennek betartása azóta is több intézménynek problémát okoz.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!