2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Az Átlátszó helyett a CÖKA-t buktatta le egy kormányközeli blog

2017. augusztus 31., csütörtök 18:26, frissítve: csütörtök 18:51

Az Átlátszó rendszerét használta adatigénylésre Hajdu Nóra Együtt-alelnök, ezért a Tűzfalcsoport nevű blog azt hitte, ő az Átlátszó titkos munkatársa, pedig a KiMitTud nevű rendszerben bárki regisztrálhat. Hajdu Nóra helyreigazítási pert indít.

A Tűzfalcsoport egy impresszum nélküli blog, amelyen névtelen szerzők írnak, eddig nagyrészt Soros Györgyről közölt összeesküvéselmélet-szerű, a kormány narratíváját tükröző cikkeket. Az oldal a Blogstar nevű szolgáltatón üzemel, ugyanez ad otthont Bayer Zsolt és Csúri Ákos blogjának, s itt működik „Tibi atya” blogja is.

Csütörtökön a Tűzfalcsoport blog Hajdu Nóráról és az Átlátszóról közölt leleplezőnek szánt cikket Juhász Péterék átlátszós kamuújságírót futtatnak? címmel. Ebben azt állították, hogy Hajdu Nóra, az Együtt alelnöke titokban az Átlátszó újságírója is. Ez, írták, bizonyítja, hogy az Átlátszó politikailag nem független. Mindezt arra alapozta a Tűzfalcsoport, hogy Hajdu az Átlátszó KiMitTud nevű felületét használva indított valamilyen ügyben közérdekűadat-igénylést. Az anyagot később a G. Fodor Gábor-féle 888 is átvette.

Nem csak az átlátszósok használhatják a KiMitTudot

A Tűzfalcsoport cikke a KiMitTud működésének teljes félreértéséről tanúskodik. Ez ugyanis olyan rendszer, amelyen akárki szabadon regisztrálhat, nemcsak az Átlátszó szerzői használhatják. Az Átlátszó direkt azért hozta létre az oldalt, hogy bárki könnyen tudjon adatigénylést indítani közigazgatási szervekhez. Az adatigénylések listájából látszik is, hogy nemcsak az Átlátszó újságírói használták a felületet, hanem magánszemélyek, más lapok újságírói, politikusok, pártok is. Azt állítani, hogy valaki valójában az Átlátszó munkatársa azért, mert aki a KiMitTudot használja, olyan, mint azt mondani, hogy aki gmailes címet használ, az biztosan a Google alkalmazottja – mindkettő publikus üzenetküldő felület, ahol bárki regisztrálhat.

Mi az a közérdekűadat-igénylés?

A 2011. évi CXII. információs törvény értelmében közérdekű adatnak minősül minden olyan szerződés vagy egyéb információ, amely közpénzek elköltésével kapcsolatos. Ezeknek az adatoknak a kikérésére minden állampolgárnak joga van, az ímélben vagy postai úton kikért adatokat a közpénzt kezelő szerv (adatgazda) legfeljebb harminc munkanap elteltével köteles elküldeni. Ha ez nem történik meg, az igénylőnek joga van adatigénylési pert indítani.

 

„Birtokunkba került levél”

Ennél a tévedésnél vagy csúsztatásnál érdekesebb viszont, hogy a Tűzfalcsoport a cikket egy „birtokukba került levélre” hivatkozva írta. Az ominózus ímélről egy képernyőképet is kitettek, ezen kitakarták a privát adatokat és a dátumot, az azonban látszik, hogy a képet a címzett fiókjába belépve készítették. Azaz valaki olyan juttatta el a bloghoz a levelet, aki hozzáfér az adatgazda levelezéséhez.

Adatvédelmi szempontból ez elég aggályos: egy privát levelet a címzettnek nincs joga a feladó engedélye nélkül közzétenni – akkor sem, ha egyébként az adatigénylések listája megjelenik a KiMitTud oldalán is. Az pedig különösen problémás, hogy egy közpénzt felhasználó szervezet él vissza egy állampolgár adataival, ráadásul közérdekűadat-igénylés miatt – másokat elriaszthat attól, hogy éljenek a közadatok megismerését biztosító jogukkal, ha az adatgazda közzéteheti a nevüket.

A CÖKA volt a címzett

Megkerestük a cikkben említett Hajdu Nórát, aki elmondta, a képen látható adatigénylést a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak – a békemeneteket szervező CÖF alapítványának – címezte. „Az oldalon látható ímélt a CÖKA-nak írtam a KiMitTudon keresztül, azt kérdeztem benne, hogy mekkora összeggel támogatta őket a kormány, hogy milyen költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezet, és milyen céllal támogatta a CÖKA-t” – mondta a Hírtv.hunak Hajdu Nóra.

Ezt, mint mondta, a levél tárgya alapján lehet azonosítani: a KiMitTudon keresztül visszanézhetők a korábbi adatigénylések, s a Tűzfalcsoport és a 888 oldalán közzétett képen látható tárggyal ezek közül csak ez egyezik. Azaz a képet olyasvalaki osztotta meg a Tűzfalcsoport bloggal, aki hozzáfér a CÖKA levelezéséhez. Vagy a CÖKA egyik tagja, vagy egy olyan hekker, aki feltörte a CÖKA postaládáját, de csak azért, hogy az ott talált íméleket egy kormánypárti bloggal ossza meg.

Pert indít az Együtt alelnöke

„Az adatigénylésre nem kaptam kielégítő választ. Ugyanezt a kérdést feltettem az MVM-nek is, amely szintén nem válaszolt, emiatt jelenleg is folyamatban van egy adatigénylési per” – közölte Hajdu Nóra.

Májusban került nyilvánosságra, hogy a Magyar Villamos Művek ötszázmillió forinttal támogatta a CÖKA-t. Hogy pontosan mire adta ezt a pénzt, azt a MVM nem közölte, ugyanis szerintük ez a támogatás már nem számított közpénznek – hasonlóan érvelt a Magyar Nemzeti Bank az alapítványainak küldött támogatásokkal kapcsolatban.

Hajdu kérdésünkre elmondta, helyreigazítási pert indít a cikket továbbközlő 888 ellen, mivel valótlanul állította, hogy ő az Átlátszó újságírója, hiszen csak azt a felületet használta, amelyet bárki más is tud. Emellett, mondta, fontolgatja, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz levéltitok megsértése miatt is.

A történetben a végső csavar az, hogy az ímélt közzétenni tulajdonképpen felesleges volt, hiszen a KiMitTudon benyújtott kérdések listája nyilvános, az oldalon kis keresés után látható is, hogy Hajdu Nóra huszonnyolc alkalommal igényelt közadatokat. A „leleplezéshez” elég lett volna linkelni ezt az oldalt – tehát a Tűzfalcsoport csak azt mutatta be, hogy valaki, aki hozzáfér a CÖKA fiókjához, nem riad vissza attól, hogy egy közérdekűadat-igénylő levelét megossza egy kétes hátterű bloggal.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!