2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Az anyatejes táplálás fontosságára hívták fel a figyelmet

Hír TV

2018. augusztus 1., szerda 18:28

A magyar kormány a családot tekinti a legfőbb értéknek, politikája fókuszában a család, a gyermek és az egészség áll – jelentette ki az egészségügyért felelős államtitkár. Nagy Anikó a szoptatás hete apropóján rendezett konferencián úgy fogalmazott, az anyatejes táplálás hirdetése az egyik legfontosabb dolog.

Anyák, babák,gyerekek, nagymamák és apukák töltötték meg a Parlament Felsőházi termének padsorait az anyatejes táplálás világnapján. A konferencián idén az édesapák szerepére fókuszáltak.

„A gyermek alapvető szükséglete az, hogy biztonságban legyen és kötődjön a szülőkhöz. Régebben az apáknak csak családfenntartó szerepe volt, igazából mára ez már megváltozott. Kutatások bizonyítják azt, hogy az apa ugyanúgy lehet a kötődések első tárgya, mint az édesanya, hiszen az édesapák ugyanúgy ki tudják elégíteni a kisbaba szükségleteit, mint az anya” – mondta Afonyiné Kaló Tünde, vezető ápoló.

Az egyik édesapa elmondta, hogyan lehet tehermentesíteni az anyát és babát a szoptatás ideje alatt. „Amennyiben van vagy vannak már nagyobb gyermekek a családban, ebben az esetben, főleg az óvoda nélküli nyári időszakban, hozzájárulhatunk a békés, szoptató együttlétükhöz és tehermentesíteni tudjuk az anyukát és a picit a nagyobb gyermek nyüzsgésétől, ha minél többször közös programokat csinálunk” – mondta Földy Ferenc.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara tagozatvezetője arról beszélt, hogy a szoptatás ideje alatt kiemelt figyelmet érdemelnek az édesanyák.

„Meg kell próbálni meggyőzni az apukát, családot arról, hogy fontos, hogy a szoptató anyával szemben különös megértést, támogatást tanúsítsanak és biztassák az édesanyát” – mondta Csősz Katalin.

Kuriózumként említette az anyatej szervezett gyűjtését Magyarországon az egészségügyi államtitkár. Nagy Anikó megjegyezte, az elmúlt 1,5 évben kétszeresére nőtt a leadott anyatej literjéért kapott juttatás.

„A mai nap egy különleges alkalom, ez az anyatejes táplálás napja és az apák napja, amikor mi is elmondhatjuk azt, hogy nagyon nagy eredményeket sikerült elérni ezen a téren a társadalmi összefogás és az egészségügyi szakemberek segítségével, mert az elmúlt időszakban 2017 óta emelkedett az anyatejes táplálásban részesülő babáink száma Magyarországon, ami nagyon fontos és a magyar kormány 2017 óta különösen nagy erőfeszítéseket tesz például az anyatej-gyűjtés tekintetében, duplájára nőtt az anyatej ára és egy olyan anyatej-gyűjtő hálózatot szervezett, ami Európában is kuriózum” – fejtette ki.

Az Egészségügyi Világszervezet 25 éve döntött arról, hogy augusztus elsejét a szoptatás világnapjává, az azt követő napokat pedig a szoptatás hetévé nyilvánítja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!