2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az államtitkár szerint megérte a 7 milliárdos büntetés

2016. december 20., kedd 22:09, frissítve: kedd 22:36

A többmilliárdos kártérítés ellenére is megérte az utalványpiac átalakítása – mondta az Igazságügyi Minisztérium fideszes államtitkára. Mint arról korábban beszámoltunk: a Világbank vitarendező szervezete több mint hétmilliárd forint kártérítést ítélt meg a Ticket Restaurantot kiadó francia cégnek, amiért a kormány kiszorította a külföldi cégeket a kafetériapiacról. Völner Pál szerint az államot perelő külföldi cégek évente a megítélt kártérítés többszörösét vitték el az országból profitként. Az MSZP szerint ez hibás út, a dolgozók és a munkavállalók is rosszabbul járnak, és az államnak is többe kerül.

Az étkezési utalványok forgalmazásával is foglalkozó francia Edenred azután perelte be a magyar államot, hogy a kormány kiszorította a multinacionális cégeket az utalványpiacról az Erzsébet-utalvánnyal és a Széchenyi Pihenőkártyával. Utóbbiak kedvezményesen adóztak, a külföldi cégek termékeit pedig 51 százalékos adó terhelte.

A napokban született meg az első ítélet a multicégek kártérítési pereiben. A magyar államnak hétmilliárd forintnyi kártérítést kell fizetnie a Ticket Restaurantot kiadó francia cégnek.

„Hétmilliárd – van két vagy három olyan adónem, amelyből évente összesen ennyi folyik be a költségvetésbe, úgyhogy ez azért elég húzós. Meg kell mondanom, hogy látszott előre, valahol számoltak vele. Itt az volt a kérdés, hogy az érintett kereskedelmi vállalatok perlik az országot vagy nem” – mondta a Hír TV stúdiójában Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

„Így is megérte” – nyilatkozta a Hír Televíziónak az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, pedig nemcsak a kártérítés milliárdos tételét, az államot képviselő ügyvédi irodák több százmilliós költségét is az adófizetők állják. „Természetesen megérte, hiszen a korábbi években évente huszonhárommilliárd forint profitot utaltak ki ezek a cégek. Az itt maradt összegekből pedig idősek, gyerekek nyaraltatását sikerült biztosítani az ezt követő években” – fogalmazott Völner Pál.

Az Európai Unió bírósága idén döntött arról, hogy Magyarországnak vissza kell engednie a külföldi utalványcégeket, a kormány viszont erre nem hajlandó, helyette inkább megszünteti az Erzsébet-utalványok rendszerét.

„Amikor az unió jelezte hogy ez jogtalan, akkor a kormány ahelyett, hogy ezt a monopolhelyzetet megszüntette volna, adót vetett ki a kafetéria különböző megoldásaira. Ez teljesen hibás út, ennek végeredménye az, hogy a cégeknek többe kerül, a dolgozók kevesebbet kapnak” – mondja a szocialisták frakcióvezető-helyettese, Burány Sándor.

Két másik multinacionális utalványos cég pere van még folyamatban a Világbank nemzetközi békéltető testülete előtt. Szakértők szerint mindkét ügyben arra lehet számítani, hogy a magyar államnak kártérítést kell fizetnie, a Sodexo esetében ráadásul az összeg nagyobb lehet, mint az Edenrednek megítélt hétmilliárd forint.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!