2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Az Ab elé viszik a vasárnapi zárva tartás ügyét

2015. március 27., péntek 18:10, frissítve: péntek 21:34

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Liga és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény miatt. Azt kifogásolják, hogy nem volt előzetes hatásvizsgálat, és a felkészülési idő is rövid volt. Az érdekvédők szerint hosszabb távon ráadásul dráguláshoz vezethet a nyitvatartási idő korlátozása.

„Nem tervezzük!” – Így reagált Lázár János csütörtökön arra a kérdésre, hogy módosulhat-e a jövőben a boltok vasárnapi zárva tartására vonatkozó törvény. Szathmáry Kristóf kereskedelempolitikáért felelős miniszteri biztos viszont másként látja. A politikus segítene a pékségeken: vasárnaponként tejen és kenyéren kívül más termékeket is árulhatnának, hétköznaponként pedig reggel 6 előtt újra kinyithatnának, így megtarthatnák hajnali vevőiket.

A munkáltatói és a vállalkozói érdekképviseletek az első zárt vasárnap tapasztalatai alapján továbbra is a törvény visszavonását követelik. A VOSZ főtitkára azzal számol, a boltbezárással kieső bevételeiket áremeléssel kompenzálhatják az áruházláncok. „3-5 százalékkal növekedni fog ez a színvonal, de elképzelhető, hogy magasabb lesz. Ez nyilvánvalóan esetenként változni fog, tehát régiónként is, a piaci környezettől is, hogy hányan vannak egy adott régióban, és én azt gondolom, hogy ez nemcsak az élelmiszer vonatkozásában, ez az előbb említett három másik szakma vonatkozásában is megjelenhet: tehát ruha, bútor, műszaki cikkeknél is lehet árban eltérés” – mondta Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A Liga az Alkotmánybíróságtól reméli a szabályozás eltörlését. „Nem volt előzetes hatásvizsgálat, és ez a jogalkotási törvénybe ütközik. Méghozzá, hogy nem volt kellő idő a felkészülésre a megvalósításához. És egyébként pedig úgy véljük, hogy [a rendelet] különbséget tesz a vállalkozások között nagyságrend szerint, illetve tulajdonosi kör alapján. Tehát ez az a három tétel, amiről az gondoljuk, hogy az Ab megállapíthatja, hogy a magyar jogrendbe ütközik” – közölte Gaskó István, a Liga elnöke.

Az érdek-képviseleti vezetők azért is kérnek normakontrollt, mert attól tartanak, hogy a kormány újabb területeket is bevon a zárva tartás hatálya alá. „Harrach Péter azt mondta, gondolkodnak azon, hogy még további ágazatokban, alágazatokban, szakágazatokban teljes zárat akarnak. Nem nagyon tudom elképzelni, melyek lehetnek azok, remélem, hogy a kereskedelem, a vendéglátás, a turizmus, a szállodaipar, a fizető-vendégszolgálatokra, a panziókra ez nem fog vonatkozni; de kitelik tőlük” – tette hozzá Dávid Ferenc.

Közben a VOSZ és a LIGA a népszavazási kezdeményezés mellett is kitart a vasárnapi zárva tartásról. Indítványuk már a Kúria előtt van. A legfelsőbb bírói fórumnak két hónapja van az elbírálásra.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!