2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 05:00

Átadhatják a szemétszállítási kötelezettséget

2016. június 17., péntek 20:36

Július elsejétől átadhatja a katasztrófavédelemnek a szemétszállítási kötelezettséget a gödöllői Zöld Híd Régió Kft. Az önkormányzati tulajdonú közszolgáltató ugyanis hiába kért 300 millió forint támogatást működésének finanszírozására, egy fillért sem kapott a Nemzeti Hulladék-gazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-től. Az állami szemétholdingnál elismerték, hogy nem minden pályázatot engedtek át.

Naponta több mint 200 tonna vegyes és 10-15 tonna szelektíven összegyűjtött hulladékot dolgoznak fel a gödöllői Zöld Híd Régió Nonprofit Kft.-nél. Az önkormányzati cég a gödöllői telephelyre 50 településről hordja a szemetet – július elsejéig.

Gödöllő polgármestere elkeseredett. Hiába pályáztak ugyanis előlegre a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-nél, egy fillért sem kaptak. „Elfogyott a pénz. Április elsejétől nem tudunk számlázni, gyakorlatilag a cégnek nincs pénze. Vannak tartozásai, tehát nem tudja a szolgáltatást biztosítani, a Katasztrófavédelem irányába jelzést adtunk, július elsejével a Zöld Híd Régió, ha nem kap állami támogatást vagy nem kap valamilyen kiegészítő forrást, nem tud szolgáltatni, a katasztrófavédelemnek kell megszerveznie ezt a szolgáltatást, hogy miként és hogyan fogja megszervezni, ez a jövő titka” – fogalmazott Gémesi György.

Az állami szemétholdingnál elismerték, hogy nem minden pályázatot engedtek át. Az NHKV vezérigazgatója azt mondja, voltak közszolgáltatók, amelyek jelentősen többet kértek a kifizethetőnél. Eddig 56 hulladékgazdálkodási közszolgáltató kért mintegy 5 milliárd forint előleget. „A fedezetünk rendelkezésre áll, a kérelmeket sajnálatos módon nagyon sok hiánnyal kaptuk meg, de a kollégák folyamatosan egyeztetnek a közszolgáltatókkal a hatékony hiánypótlások érdekében, jó pár kiutalásról már intézkedtünk, és terveink szerint a kérelmek megfelelő elbírálását követően legfeljebb június végéig mindenki, aki kérvényezett, hozzájut a megítélt összeghez” – mondta Weingartner Balázs.

A Jobbik szerint a kormány nem is bánja, ha a szemétszállítással foglalkozó közszolgáltatók sorra csődöt mondanak. Kepli Lajos azt feltételezi, hogy a működésképtelen társaságok helyét Fidesz-közeli cégek veszik majd át, vagyis a kabinet saját érdekei szerint „újraosztja” a hulladékgazdálkodási piacot. „Ennek az újabb vízfejnek, a köznyelvben „szemét-Klik”-nek elnevezett intézmény tagjainak, dolgozóinak már a bérautóról gondoskodtak az első pillanatban, az autó-, járműbérleti szerződéseket, a beszerzést ez irányba megindították, viszont maga a cég még számlázó programmal sem rendelkezik, tehát nem tudja kibocsátani azokat a számlákat, ami az egyik fő tevékenysége lenne, amit a közszolgáltató cégektől átvett” – nyilatkozta a Jobbik országgyűlési képviselője.

Az állami szemétholding arról tájékoztatott, hogy a számlakiállításokat bérszámlázás keretében jövő héten kezdi meg, de az egységesített országos adatbázisra október elsejéig várni kell.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!