2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Árnyékbizottság vizsgálja az Elios-ügyet

Hír TV

2018. február 26., hétfő 16:29, frissítve: hétfő 17:07

Árnyékbizottságot hoznak létre az ellenzéki pártok, hogy érdemi vizsgálat történjen a Tiborcz István-féle Elios-ügyben, ezt közösen jelentette be az MSZP, a Jobbik és az LMP. Bár a hasonló kezdeményezések korábban sorra kudarcba fulladtak, most bíznak abban, hogy eredményes lesz a munka.

„Hajrá, nyugodtan túrjon a városházán! Én 2012 óta nem vagyok polgármester, az utánam jövő, polgármester Almási István meghalt, szerintem Almási István sem bánja onnan föntről, ha túrják a papírjait. Én meg aztán végképp nem bánom. Nyugodtan, hajrá! Még Rapcsák Andrást is huszonhét évre visszamenőleg át lehet világítani, hajrá! Mindent bele!” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Vagyis Lázár János áll a hódmezővásárhelyi ügyek kivizsgálása elé. Mint ismert, az ő polgármestersége idején indult hódító útjára az Elios a közvilágítás pályázatokban.

A kancelláriaminiszter korábban elismerte: a miniszterelnök vejével közösen találták ki a beruházást. Ezt és az ehhez hasonló pályázatokat az OLAF után most az ellenzéki pártok árnyékbizottság keretei között vizsgálná.

„A korrupció elleni harc nem pártpolitikai kérdés, olyan ügy, amely a legkisebb közös többszörös minden párt részéről. Azért ezt a formát választottuk, mert a parlamenti képviselőknek többletjogosítványaik vannak a hivataloknál és a hatóságoknál is. A bizottságok üléseit felváltva fogják vezetni a frakciók részéről delegált képviselők. A munkába várunk minden parlamenti pártból egy-egy képviselőt” – jelentette be Harangozó Tamás, a szocialisták országgyűlési képviselője.

A korábbi árnyékbizottságok nem hoztak sok sikert, ennek ellenére komoly eredményekre számítanak.

„Szeretnénk üzenni a Fidesznek, és szeretnénk információt is adni a Fidesznek. Szeretnénk, hogyha a fideszes politikusok tudnák azt, hogy mire számíthatnak. Néhány hétig ezeket a kérdéseket még megúszhatják. Valószínűleg nem fognak eljönni a meghívásunkra, de szeretnénk, hogyha tudnák, hogy milyen kérdésekre kell számítaniuk a választás után” – fogalmazott Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A Jobbik szerint egy demokratikus országban már régen hivatalosan vizsgálnák az ügyet, és a személyi következmények sem maradnának el. „Minden normálisan működő országban a miniszterelnöknek egy ilyen gyanú, egy ilyen súlyos ügy után le kellene mondania. Nálunk demokratikusabb országokban, Dél-Afrikában például a saját párttársai kényszerítették rá az elnököt, hogy mondjon le. Dél-Koreában éppen most ítélték a volt elnök strómanját húsz évre. Nálunk is ilyen vizsgálatokat kellene lefolytatni, függetlenül attól, hogy kik az érintettek, melyik politikai párthoz tartoznak” – hangsúlyozta Szilágyi György országgyűlési képviselő.

Az árnyékbizottság első ülése kedd délelőtt Kecskeméten lesz, ahol az önkormányzat és a korábban Tiborcz István tulajdonában álló Elios közötti szerződéseket, teljesítéseiket vizsgálják majd a helyi politikusokkal közösen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!