2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Láncreakció 04:40

Április 8-ára tűzte ki az országgyűlési választást az államfő

Hír TV

2018. január 11., csütörtök 17:06, frissítve: szerda 19:46

Húsvét után egy héttel, április 8-án lesz a parlamenti választás. Az időpontot kitűzve Áder János köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy 1990-ben, az első szabad országgyűlési választáson kinyilvánított népakarat április 8-án vált véglegessé.

A mintegy 7,9 millió magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultnak február 9-e után kell kézhez kapnia az értesítést arról, hogy felvették a névjegyzékbe. A választási törvény szerint a hivatalos kampány a választást megelőző ötvenedik napon, azaz február 17-én indul, a jelöltek március 5-éig gyűjthetik az ajánlásokat, amelyből legalább ötszáz szükséges az induláshoz. Nyilvántartásba vételükről a választási bizottság dönt.

Választás 2018

A Nemzeti Választási Iroda közlése szerint január 12-étől, péntektől lehet jelentkezni a választási névjegyzékbe. A hivatalos kampány február 17-én kezdődik, a regisztráció március 23-áig tart.

Az NVI felkészült egy esetleges kibertámadásra, a választási rendszerhez, adatbázishoz csak előre regisztrált illetékesek férhetnek hozzá, közölte az NVI elnöke. Mivel a szavazás papíralapú, a végeredményt is papíron állítja ki a Nemzeti Választási Bizottság.

„A magyar választási rendszernél az informatika lényegében másodlagos szerepet tölt be, mert papíralapú a választás” – fogalmazott csütörtöki sajtótájékoztatóján az NVI elnöke, Pálffy Ilona. „Hatalmas erőfeszítéseket teszünk, és fokozattan kívánunk gondoskodni arról, hogy az informatikai rendszer rendben legyen, és ki tudjunk védeni mindenféle kibertámadást. A végeredményt papíralapon foguk megállapítani. És hogyha bármi történik, amit nem szeretnénk, akkor is lesz eredmény, csak legfeljebb egy-két órával később” – jelentette ki.

A Jobbik tudja

A Jobbik is erre a dátumra számított, a párt szóvivője a Hír TV-nek azt mondta, mivel szerintük az egyéni körzetekben fog eldőlni a választás, azokra összpontosítják majd erőiket a kampányban. „Abszolút felkészültünk. Pontosan tudjuk, hogy mi vár ránk, pontosan tudjuk, hogy hol milyen eszközökkel, hogyan kell küzdenünk ahhoz, hogy ezt a velejéig korrupt, rothadt politikai rendszert, amelyet a harmadik Orbán-kormány létrehozott, leváltsuk. Szerintem a magyar választópolgároknak két választásuk van: vagy a mostani rendszer, hogyha tetszik nekik, ha pedig le akarják dönteni, akkor kizárólag a Jobbik” – nyilatkozta Mirkóczki Ádám a Hír TV-nek.

Az LMP-nek sok a mondanivalója

Azért hirdette meg az államfő a lehető legkorábbra a választást, mert így rövidebb időszakban kell majd az ország problémáiról beszélni, ami a kormánynak kedvez – jelentette ki az LMP társelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hadházy Ákos szerint Áder János már korábban is bizonyította, hogy lojális a fideszes kormányzathoz. Az ellenzéki képviselő szerint ennek ellenére lesz elég idejük a megfelelő kampányra.

„Nagyon sok mondanivalónk van, nagyon sokat kell beszélni arról, hogy mit szeretnénk megváltoztatni ebben az országban. Felkészültek vagyunk, hogy elmondjuk a magyar embereknek, mit szeretnénk, és hogyan szeretnénk megváltoztatni az országot. Ebben az időszakban a pártoknak alapvetően az lesz a feladatuk, hogy a kormány hibáiról beszéljenek, ezenkívül pedig elmondják, hogy hogyan tudjuk gyökeresen megújítani az országot. Alkalmas lesz erre ez az idő, és olyan szempontból jó, hogy minél hamarabb bekövetkezik, hogy minél hamarabb el lehet majd indítani a valódi változásokat” – mondta Hadházy.

A Fidesz frakcióvezetője személyeskedéssel válaszolt Hadházy Ákos felvetésére, azt mondta, nem vártak mást az LMP társelnökétől. Gulyás Gergely szerint április 8-a logikus döntés, 2002 óta mindhárom köztársasági elnök a törvény szerinti legkorábbi időpontra írta ki az országgyűlési választást.

„Szemben mondjuk a Magyar Szocialista Párttal, amely mintegy fél éve számol az április 8-ai dátummal úgy, hogy a saját honlapjára is kiteszi, hogy hány nap van még Orbán Viktor leváltásáig, mi kifejezetten tartózkodtunk attól, hogy konkrét időpontot megnevezzünk. Éppen azért, mert tiszteletben akartuk és akarjuk tartani a köztársasági elnöki jogköröket. Az elnök úr döntése logikus döntés, egy olyan hagyomány folytatása, amelyet egyébként olyan köztársági elnökök kezdtek és folytattak, akikről az LMP is a legnagyobb tisztelettel beszél” – nyilatkozta Gulyás.

A Fidesz–KDNP-nél nincs gond

Minél előbb, annál jobb – így reagált a KDNP frakcióvezetője a választás időpontjára. Harrach Péter a Hír TV kérdésére azt mondta, az elhúzódó kampány senkinek sem lenne jó. A kereszténydemokraták parlamenti képviselőinek fele indul majd egyéniben. „Az elhúzódó kampány nem segít a pártoknak sem és a magyar társadalomnak sem, hiszen a kampányban mindig kiélezettek a feszültségek. Tehát minél előbb, annál jobb. A Fidesz–KDNP közösen alkotja meg a választási listát. Náluk nincsenek olyan gondok, mint az ellenzék oldalán. Eddig is és ezután is bevált együttműködés részesei vagyunk; ez folyamatban van. Gyakorlatilag az egyéni jelöltek listája elkészült, ennek a nyilvánosságra hozatala rövidesen megtörténik” – tudatta Harrach Péter.

DK: Hamarabb bukik a kormány

A Demokratikus Koalíció szóvivője magabiztosan nyilatkozott a választás időpontjáról, Gréczy Zsolt szerint így legalább hamarabb bukik meg az Orbán-kormány. „Nekünk végül is mindegy volt, hogy szövetségeseinkkel együtt mikor győzzük le a Fideszt. Ezek szerint ez a nap április 8-án lesz. Nekünk megfelel a lehető leghamarabbi időpont, úgy gondoljuk, hogy rendben van. Kevesebb mint három hónap, és Orbán Viktor kormánya bukni fog” – fogalmazott Gréczy.

A szocialisták a választási részvételre buzdítanak

Az MSZP Párbeszéddel közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely azt mondta: minél többen mennek el választani, annál kisebb az esélye, hogy Orbán Viktor maradjon a kormányfő.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke is a mozgósítást nevezte legfőbb feladatuknak. „Az első és legfontosabb üzenetünk a mai nappal az, hogy tudjuk a határpontot, tudjuk a feladatot, és arra kérünk mindenkit, hogy április 8-át most ikszelje ki a naptárában. Mindenki menjen el szavazni. Ha kellő számban mennek el az emberek szavazni, akkor Magyarország 2018. április 9-étől egy másik, nyugodtabb, békésebb ország tud lenni” – jelentette ki a szocialista párt vezetője.

Az MSZP később bejelentette, hogy közös listájuk lesz a Párbeszéddel, Karácsony Gergely pedig a két párt közös miniszterelnök-jelöltje lesz. Ő délután szintén a választáson való részvételre buzdított.

Minél többen megyünk el szavazni április 8-án, annál kisebb esélye van annak, hogy Orbán Viktornak fogják hívni a következő miniszterelnököt is. Minél kevesebben szavaznak, annál inkább a kisebbség érdekeit képviselő kormány marad hatalmon. Minél kevesebben mennek el, annál inkább félre lesz söpörve a többség akarata és a többség érdeke ebben az országban. Április 8-án eljön az igazság órája – fogalmazott Karácsony.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!