2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Gyurcsány szóba se hozta a szovjet megszállást

,

2015. április 5., vasárnap 06:30, frissítve: vasárnap 08:01

A szovjet megszállás említése nélkül emlékezett meg április 4-éről Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke azt írta közleményében, hogy 70 éve a nyilas rémuralomtól szabadult meg az ország. A szocialisták és a magyar antifasiszták demokratikus többpártrendszerben rettegnek újabb jobboldali diktatúrától. A szovjet csapatok 1945-ös bevonulása a szocializmus évtizedeiben piros betűs ünnep volt, de a rendszerváltozás óta már nem az.

A Demokratikus Koalíció elnöke azt írta közleményében, hogy 70 éve a nyilas rémuralomtól szabadult meg az ország. A szocialisták és a magyar antifasiszták demokratikus többpártrendszerben rettegnek újabb jobboldali diktatúrától. A szovjet csapatok 1945-ös bevonulása a szocializmus évtizedeiben piros betűs ünnep volt, de a rendszerváltozás óta már nem az.

A józsefvárosi szocialisták piknikkel ünnepelték nagyszombaton a német megszállás megszűnésének és a szovjet megszállás kezdetének hetvenedik évfordulóját. Egy demokratikusan újraválasztott kormánytól fél a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke is. A szervezet a Gellérthegyen koszorúzott a Szabadság-szobornál. „Ahogy most, 25 évvel ezelőtt, egy rendszerváltás megindult, az is egy dicső dolog, és nem szabad összehasonlítani azzal, hogy most pedig egy Orbán-diktatúra alakult ki” – mondta Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke.

A megemlékezésen részt vett az antifasiszták nemzeti tanácsának elnöke, Vitányi Iván, az MSZP alapítója és a Gyurcsány-párt örökös tiszteletbeli elnöke is. „Az az elv, hogy ne legyen elnyomás, ne legyen rabszolgaság, ne legyen halál, mi ezért harcoltunk az ellenállásban. Számunkra ez azért ünnep, mert ez beteljesült, és örülünk, hogy egy kevesen még vagyunk itt” – szögezte le Vitányi Iván, a nemzeti tanács elnöke.

Április 4-e a szocializmus évtizedeiben piros betűs ünnep volt, a rendszerváltozás éve, 1989 óta már nem az.

Lavrov Szlovákiába ment

Az orosz külügyminiszter Szlovákiában emlékezett meg a szovjet bevonulásról – Szergej Lavrov ellen ukrán zászlókkal tüntettek Pozsonyban. A demonstrálók szerint a moszkvai vezetés ma is birodalmi és agresszív külpolitikát folytat. Az orosz politikus azt mondta: a minszki tűzszüneti egyezmény következetes betartásával rendezhető az ukrán válság.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!