2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Állami pénzekből gazdagodik az Orbán család

,

2017. május 9., kedd 21:05, frissítve: kedd 21:08

Minden korrupciós ügyet kivizsgálnak - állítja a legfőbb ügyész. Polt Péter a Hír Tv-nek Szegeden azt mondta: a statisztikák és a nemzetközi vizsgálatok is azt mutatják, hogy a vádhatóság jól végzi a dolgát. Az ellenzék hétfőn újabb miniszterelnökhöz köthető ügyben emlegetett korrupciót. Egy oknyomozó portál kutatása szerint Orbán Viktor apjának és testvérének is van olyan cége, ami állami megbízások révén gyarapszik.

Állami megrendeléseken gyarapodnak Orbán Viktor családtagjainak cégei – erről a Direkt36 írt. Az oknyomozó portál szerint a miniszterelnök apjának cége, a Dolomit Kft. a második Orbán-kormány ideje alatt látványosan növelte a bevételét. Csak úgy, mint Orbán Viktor testvérének cége, a Nehéz Kő Kft., amelynél szintén 2010 után indult be a fellendülés.

„Én azt gondolom, hogy a határ a törvényesség és a törvénytelenség között van.” – A Fidesz frakcióvezetője szerint aki a szabálysértést sejt, az jelezze a rendőrségen, de ő nem tud ilyenről. „Hogyha más oldalról nézzük, akkor Orbán Viktor minden családtagjának el kell költöznie az országból, mert egyébként ha az egyik lánya ötöst kap magyarból egy felelésre, akkor hoppá, ki a fenntartója az oktatási rendszernek: Orbán Viktor, hát akkor hogyhogy ötös?! Csak az egyes az elfogadható, mert minden más esetben a gyanú felvetődhet” – mondta Kósa Lajos.

Vagyonnyilatkozatában Orbán Viktor azt állítja, hogy 700 ezer forint megtakarítása van. Az Együtt a parlament mentelmi bizottságához fordul, mert szerintük a miniszterelnöknek sokkal nagyobb a vagyona. „Az Együtt éppen ezért, a hamis vagyonnyilatkozat megtétele miatt vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez a miniszterelnök ellen. Mert nincs rendben, hogy a miniszterelnöknek és a családjának rejtett jövedelme van. Szintén sajnos egy mai cikk, hogy Orbán Viktor családja rejtett módon, dolomitbányájából betonelemeket, illetve kőzúzalékot szállít be tömegével közbeszerzéses útépítéseknek és másoknak. Egyértelmű az Együtt szerint, hogy ezzel is az Orbán családot finanszírozzák” – nyilatkozta Szigetvári Viktor, a párt választmányi elnöke.

A Demokratikus Koalíció azt hangoztatta, hogy az ehhez hasonló ügyeket egy kormányváltás után kell kivizsgálni. „Ezek minimum jó erkölcsbe ütköző szerződések. De azt gondolom, hogy a következő kormánynak lesz módja és lehetősége arra, amennyiben az a kormányváltás megtörténik, hogy ne Polt Péter ügyészégével, hanem egy ettől független testülettől kérje a jogorvoslatot, és kezdje meg az összes, korábban felvett és megtett feljelentések utáni vizsgálatot” – közölte Grézcy Zsolt DK-szóvivő.

A legfőbb ügyész szerint az ellenzék állításai minden alapot nélkülöznek. Polt Péter azzal érvelt, hogy az unió korrupció elleni szerve is elégedett a munkájukkal. „Meg kellene nézni az OLAF közleményeit, ha az általunk kiadott statisztikai adatokat nem tartják hitelesnek. Giovanni Kessler főigazgató nem olyan régen járt nálam, áttekintettük azokat az ügyeket, amelyek közösek, amelyeket az OLAF közvetített számunkra, és a főigazgató a legnagyobb elégedettség hangján nyilatkozott a magyar ügyészség tevékenységéről” − mondta a legfőbb ügyész.

A Jobbik továbbra is korrupcióellenes ügyészséget hozna létre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!