2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Állami inkasszó nullázhat le falvakat

Hír TV

2018. július 27., péntek 12:24, frissítve: péntek 16:31

A kincstár átlagosan hárommillió forintot követel az érintett kistelepülésektől egy korábbi adminisztrációs mulasztás miatt. Erről egy 250 lelkes borsodi falu, Komlóska polgármestere beszélt Reggeli járat című műsorunkban. Állítása szerint az önkormányzatok nem tudták, hogy be kell jelenteniük az újonnan vásárolt falubuszok rendszámát a Kincstárnak.

Egy alig háromszáz lelkes zempléni faluban reggeltől estig szolgálatban van a falugondnok. A településen sok a nehezen mozgó, idős ember, őket a kisbusz orvoshoz, templomba, sőt, bevásárolni is elviszi. A komlóskai iskolásokat úszásoktatásra hordják vele, és vészhelyzetben is használható a falu autója.

Azért, ha valaki netán úgy van, hogy eltöri a kezét, be kell sürgősen vinnem sürgősségire, akkor Újhelybe kell vinnem, ott van a sürgősségi. Tehát az, hogy elviszem, és meg is várom. Ha elviszem délután kettőkor, este nyolc órára érek haza. Mert ott fent meg kell várni, hogy mi lesz a fejlemény, hogy bennmarad, vagy hazaküldik - mondta a gondnok, Pásztor István.

Komlóskának 2015-ben nyílt lehetősége a régi falugondnoki autó cseréjére. A 14 millió forintba kerülő kisbuszt 10 millió forint európai uniós támogatásból és önerőből szerezték be. Az új autóhoz új rendszám is tartozott, ezt azonban nem jelentették be az államkincstárnál. A kötelezettségről nemcsak Komlóskán nem tudtak, kétszázhat önkormányzatot büntetett meg az állam, mert elmulasztotta, vagy késve vetette nyilvántartásba az új rendszámot.

Hétfőn kaptunk egy telefonhívást az Államkincstártól, hogy ha nem fizetjük ki ezt a bírságot kamatos kamattal, akkor a Magyar Államkincstár inkasszálja a bankszámlánkat. Ez azért érdekes, mert Komlóska egy átlagos kistelepülés, tehát 300 lelkes közösség. Ma Magyarországon 600 fő alatt ezer település van. És ebben a falugondnoki projektben több mint 200 önkormányzat érintett. A mi állami normatívánk az havi 1 millió 350 ezer forint. Tehát ez azt jelenti, hogy több havi normatívát kell inkasszálni, több hónapon keresztül, hogy visszakapja az állam ezt a támogatást. Ez azt jelenti, hogy nagyon sok önkormányzat ezáltal működésképtelenné tud válni - mondta el Köteles László, Komlóska polgármestere.

A bírság összege a kamatokkal együtt településenként elérheti a hárommillió forintot. Több önkormányzat az eljárás miatt beperelte az államot, a bíróság pedig nekik adott igazat, a többi érintett azonban a mai napig kapja a fizetési felszólítást a bírságról. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma időközben módosította a jogszabályt. 2018 január elsejétől kikerültek a falugondnoki szolgáltatások nyilvántartásából a gépjárművekre vonatkozó adatok.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!