2023. 06. 03. Szombat Klotild napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Állami cég ihatja az Air Berlin-csőd levét

Hír TV

2017. augusztus 16., szerda 09:45, frissítve: szerda 20:03

A Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. könnyen egykori anyacége sorsára juthat a német légitársaság csődje miatt. A magyar vállalat ugyanis évente nagyjából 250 millió forintot szedett be az Air Berlin gépeinek kiszolgálásáért – ez a Malév GH éves bevételeinek mintegy 5 százaléka. A cég amúgy is jelentősen veszteséges, most újabb fix bevételtől esik el.

Akár a kegyelemdöfést is megadhatja egy magyar, állami tulajdonú vállalatnak a német Air Berlin légitársaság tegnap bejelentett csődje, és későbbi esetleges leállása. A Malév GH Földi Kiszolgáló Zrt. így könnyen egykori anyacége, a nemzeti légitársaság sorsára juthat.

Az Air Berlin légitársaság tegnap bejelentett csődje komolyan alakíthatja a földi kiszolgáló piac folyamatait a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren azzal, hogy a jelenleginél is kilátástalanabb pénzügyi helyzetbe hozza az állami Malév GH-t.

A Hír TV információi szerint a Malév egykori leánycége a napi három Air Berlin-járat kiszolgálásával Budapesten évente 250 millió forint bevételre tesz szert. Ez a légitársaságoktól származó bevételének egytizede, míg teljes árbevételének mintegy öt százaléka.

Ismert: a német Air Berlin járatai egyelőre nem állnak le, de a légitársaság csődvédelembe menekült, ami azt jelenti hogy csak a legfontosabb számláit fizeti ki. Iparági szakemberek szerint a légitársaság menthetetlen: útvonalait, gépeit és alkalmazottainak jelentős részét az erős konkurencia veszi majd át, ezt követően a légitársaság sorsa megpecsételődik.

Egy felkészült menedzsment egy stabil lábakon álló cégnél az Air Berlin jelentette kiesést még kezelni tudná. De a Malév GH-nál az elmúlt évben jöttek-mentek a vezérigazgatók, a jelenlegi szakember, Herczog Péter március vége óta van hivatalban. Ennél sokkal nagyobb probléma ugyanakkor a cég állapota.

A mérlegadatok szerint a cég 2015 és 2016 során 1,1 milliárd forint veszteséget termelt, saját tőkéje már több mint egy éve negatív tartományban van, jelenleg mínusz nyolcszázmillió forint. Tavaly december 31-én a mérlegadatok szerint 2,8 milliárd forint adósságállománya volt az állami cégnek, amely jól láthatóan a Malév örökségét viszi tovább. Ilyen pénzügyi helyzetben elveszteni évi 250 millió forint bevételt, súlyos következményekkel járhat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!