2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Alaptörvény-ellenes a csömöri iskola államosítása

Hír TV

2018. január 15., hétfő 12:18, frissítve: hétfő 18:09

A fővárosi bíróság elfogadhatónak ítélte a település érveit, és az iskolaállamosításról szóló törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítése érdekében az Alkotmánybírósághoz fordult.

Egy évvel ezelőtt döntött úgy a csömöri képviselő-testület, hogy nem fogadja el az oktatás államosításának újabb lépcsőfokát, és pert indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma ellen, miután a kormány a szakmai irányítás után a fenntartói jogokat is elvette az önkormányzattól.

„Egy éve lényegében a saját tulajdonban lévő iskolánk épületébe be sem léphetünk, ha nagyon sarkítani akarom. Nagyon nehéz bármit is elintézni. Egyébként azóta, hogy állami fenntartó alá került az iskolánk, például a tanárok több pluszjuttatástól elesnek, ugye biztosítottuk a kafetériát számukra, év végi jutalmat” – nyilatkozta Fábri István, Csömör független polgármestere.

A településvezető szerint a központosítás nehézségeket és lassú ügyintézést hozott, és egyre nehezebb érvényesíteni a gyerekek érdekeit, pedig mint mondta, az iskolának erről kellene szólnia. Csömör azt kifogásolta a perben, hogy a szabályozás másokkal, például egyházakkal, nemzetiségekkel, de még magánszemélyekkel szemben is megengedő, miközben teljesen kizárja az önkormányzatot a fenntartói körből, ez pedig alaptörvény-ellenes.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elfogadta a település érveit, január 8-ával felfüggesztette a pert, és az Alkotmánybírósághoz fordult.

„Amennyiben az Alkotmánybíróság úgy dönt, hogy ez az észrevétel jogos, akkor két lehetőség van. Az egyik az, hogy alkotmányt lehet módosítani, hogy mikor és hogyan, azt most nem tudom megmondani. A másik pedig az, hogy bizony akkor vissza kell adni azoknak a településeknek az iskolákat, akik szeretnék működtetni és fenntartani. Természetesen ehhez arányos finanszírozásra van szükség, hiszen átalakult a rendszer. Egy csomó település szolidaritási adó formájában többet fizet be az államnak, mint amennyit eddig az iskolákra költött, és nyilván ha szeretné fenntartani, akkor ebből a pénzből meg tudná tenni” – mutatott rá Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke.

Az Alkotmánybíróságnak soron kívül, legfeljebb kilencven napon belül el kell elbírálnia a bírósági beadványt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!