2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Cirkusztestvérek

Következik:

Híradó 12:00

Aláírásgyűjtésbe fogtak az atomtemető ellen

2015. június 27., szombat 14:05

Nyolc helyszínen gyűjtenek aláírásokat Pécsett azért, hogy a város polgárainak legyen beleszólásuk a közelükbe tervezett atomtemető létesítésébe. A kutatások évek óta zajlanak, de Pécs nem kap rendszeresen tájékoztatást a vizsgálatok eredményéről.

Közmeghallgatás kiírásáért gyűjtik az aláírásokat Pécsett. A szervezők azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzat a lakosság véleményét is hallgassa meg a Nyugat-Mecsekbe, Boda közelébe tervezett atomhulladék-tárolóról. Ehhez a választópolgárok öt százalékának, mintegy 6000 embernek a hiteles aláírása szükséges.

„Nyolc kilométerre van légvonalban körülbelül az a terület, ahova most tervezik a bodai atomhulladék-tárolót. Sehol a világon nem létezik ilyen közel nagyvároshoz atomhulladék-tároló. Erre jó példa, hogy Nevadában Las Vegastól 150 kilométerre akartak telepíteni egy ilyen hulladéktárolót és ott a város tiltakozására ez nem valósult meg” – mondta Rajnai Attila, a neMecsek Mozgalom aktivistája.

A civilek elszántak. Azt mondják, a Zengőre tervezett NATO-lokátor esetében egyszer már sikeresen megakadályoztak egy szerintük egészségre káros beruházást. Most ugyanezt szeretnék elérni. „Ha ezt látják, hogy egyre többen vagyunk, akkor talán mégiscsak elgondolkodik a hatalom arról, hogy egyrészt párbeszédet kell folytatni az érintettekkel, és az érintettek nemcsak 100 méter sugarú körben laknak. Másrészt pedig talán letesznek arról a tervről, hogy egy sűrűn lakott helyre telepítsenek egy atomhulladék-lerakót” – mondta Nagy Erzsébet, a  neMecsek Mozgalom aktivistája.


Boda térségében évek óta folyik kutatás arról, elhelyezhető-e a falu alatt lévő kőzetbe a Paksi Atomerőműben keletkező nagy aktivitású radioaktív hulladék. A kiégett fűtőelemeket jelenleg az erőműben tárolják, 50 év pihentetés után azonban végleges lerakóhelyre van szükség.

Az Együtt pénteken plakátleragasztással tiltakozott az atomtemető ellen. Bővebben>>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!