2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Aggódnak a szőlőtermelők az idei termés miatt

Hír TV

2018. január 14., vasárnap 11:20

Az enyhe idő hamarabb kihozhatja a rügyeket a növényeken. Bár a vesszők még nem hajtanak, sokan tartanak attól, hogy a meleg miatt kifakadó rügyeket elpusztítja a fagy. A tokaji szőlészeti kutatóintézet vezetője szerint az enyhe tél most még nem okoz problémát, és ha gyorsan jön a lehűlés, a szőlő akár márciusig is várhat a rügyezéssel.

Elfeketedtek a szemek a szőlőtőkén, lisztharmat támadta meg őket. A gomba szereti a meleget és a sok esőt, ezért a mostani időjárás is kedvez a szaporodásának. De nemcsak emiatt okozhat problémát az enyhe tél. Tóth Péter a Tokaj-hegyaljai Tolcsván gazdálkodik, gyerekkora óta foglalkozik szőlővel. Ahogy a gazdák többsége, ő is attól tart, hogy a melegebb időjárás hamarabb hozza ki a rügyeket a vesszőkön, amelyek fagy esetén elpusztulnak.

„Ez nagyon nagy probléma, ugyanis a fagytól függően lehet 50-60 százalékos fagykár. Tehát ez terméscsökkenéssel fog járni” – mondta a gazdálkodó.

Tóth Péter azt mondja, az ő esetében a fagy miatti bevételkiesés akár 500-600 ezer forint is lehet.

A Tokaji borvidék kutatóintézetében hónapról hónapra figyelik a szőlők állapotát. Az ügyvezető azt mondja, bár a többi gyümölcs esetében már most okozhat károkat az enyhe tél, a szőlőnél még nincs probléma.

„A szőlőnek van egy úgynevezett mélynyugalmi állapota, ami egészen január közepéig eltart, és ebben a mélynyugalmi állapotban tulajdonképpen majdnem mindegy, ha kicsit melegebb az idő. Itt, Tokaj-hegyalján nem voltak olyan meleg hőmérsékletek, mint amiket hallani az ország délebbi részén. Itt decemberben és januárban volt egy-egy nap, amikor 11-12-13 fokig is felment a a hőmérő higanyszála. De ez a mélynyugalmi állapotban semmit nem jelent” – fejtette ki Bihari Zoltán, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ügyvezetője.

A szakember elmondta, a szőlőnél január közepe után kezdődik a kritikus időszak. Ha akkortól tartósan hideg marad az idő, akár márciusig is eltarthat, míg a vesszők rügyet fakasztanak, utána pedig már várhatóan nem lesz fagy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!