2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 10:55

Áfacsökkentés: ellenőrzik, de az eladók sem hisznek benne

2017. január 3., kedd 19:53

Ellenőrzi az állam, hogy a kereskedők és a termelők lenyelik-e az újabb áfacsökkentést – ígéri a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. De egyes eladók sem hisznek abban, hogy az alacsonyabb árak tartósak maradnak. A sertéshús forgalmi adója tavaly januárban mérséklődött, ám az árak az elmúlt egy évben lassan visszakúsztak oda, ahol az áfacsökkentés előtt voltak.

A baromfihús a veszprémi vásárcsarnokban is olcsóbb, mint az óévben volt. De maguk az eladók sem bíznak abban, hogy a 22 százalékpontos áfacsökkentés hatása tartós marad. „Egy kicsit biztos fellendül a csirkeforgalom, mert elég magasan voltak már az árak. Én legalábbis nagyon remélem, hogy felfut egy kicsit. Mondjuk attól félek, hogy, mivel minden emelkedni fog, az árak is vissza fognak zárkózni” – mondta Vargáné Orosz Zsuzsa.

A vásárlók között is volt olyan, aki arra számít, hogy a piac előbb-utóbb lenyeli az áfacsökkentést. „Nem is fogom észrevenni. Biztos vagyok benne, hogy semmivel sem lesz olcsóbb. A tojást sem adják olcsóbban, és mást sem” – így az egyik vásárló.

Tele voltak a tojásos polcok abban a budapesti áruházban, ahol az egyik földművelésügyi államtitkár népszerűsítette az áfacsökkentést. A sorok között külön tábla jelzi, hogy a tojás olcsóbb, mint tavaly volt. Kevesebbet kell fizetni a csirkemellfiléért is, kilónként 300 forinttal. Kérdés az, hogy meddig.

A Baromfi Termék Tanács elnöke arra emlékeztet, hogy az árakat a piac szabályozza, és nem az állam. „A világ gabonakészletét senki nem tudja előre megbecsülni, főleg nem fél évvel, egy évvel előre. Nem tudjuk megbecsülni a terméshozamokat. Ebből adódóan mi sem fogunk tudni árgaranciát vállalni, ahogy senki más nem tudna ebben a helyzetben” – mondta Csorbai Attila, a szervezet igazgatója.

Olcsóbb lett a friss tej is, amit a magyarok többsége nem érez majd meg a pénztárcáján. Ők nem friss tejet, hanem tartós tejet fogyasztanak, amelynél maradt a 27 százalékos áfa. A többi tejterméket is elkerülte a forgalmi adó csökkentése.

„Nagyon szeretnénk, hogyha az alapvető élelmiszereknek a tej vonatkozásában – értem ez alatt a fogyasztói tejet, a tejfölt, a vajat, a túrót és a félkemény sajtokat – az áfája is 5 százalékra csökkenne” – hangsúlyozta Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

„Örüljünk annak, ami van” – így reagált az áfacsökkentés folytatására a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. „Idén tovább folytatódik a friss tej, a tojás és a baromfihús áfájának csökkentése, mérséklése 5 százalékra. A kormánynak az az érdeke, hogy az élelmiszerár-csökkenés tartós maradjon, hosszú távon fennmaradhasson. Ezt az árcsökkentést folyamatosan ellenőrizni fogjuk” – szögezte le Nagy István.

Az áruházláncok azt ígérik, hogy a forgalmi adó csökkentésével nem trükköznek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!