2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Áder nem vétózott, nem fordult az Alkotmánybírósághoz, csak aláírta

2015. július 13., hétfő 19:01, frissítve: hétfő 19:22

Aláírta a köztársasági elnök a közérdekű adatok igénylését korlátozó törvénymódosítást. A Magyar Liberális Párt szerint az államfő megsértette az alaptörvényt.

Gyorsított eljárásban szavazta meg a nyári ülésszak zárónapján a parlament az információszabadságról szóló törvény szigorítását. A közfeladatot ellátó szervek a jövőben a másolási költség és a munkadíj megtérítését kérhetik azoktól, akik adatokat kérnek tőlük.

Az egyik ellenzéki párt, az Együtt kiskaput kínál a jogszabály kijátszására. „Az Együtt politikusai fölajánlották, mind az önkormányzati, mind az országgyűlési képviselők, hogy bárkinek adatigénylésre lenne szüksége, akkor állunk rendelkezésre, mert hogyha a képviselőn keresztül kérik ki az adatot, akkor biztos, hogy legalább a pénzt meg tudják spórolni, és azt gondoljuk, hogy ilyen módon tudjuk segíteni az újságírókat vagy bármilyen más adatot igénylő embert” – közölte Juhász Péter, a párt alelnöke.

Egyes civil szervezetek alaptörvény-ellenesnek tartják a jogszabály-módosítást. A korrupció ellen küzdő Transparency International nyílt levélben kért alkotmánybírósági normakontrollt Áder János köztársasági elnöktől. „Drága az adatkérés, de azért drága, mert az állam ahelyett, hogy olcsón és gyorsan kitenné a honlapra a közérdekű adatokat, inkább szükségtelen pereskedésbe bocsátkozik. Az elv pedig itt az kellene legyen, hogy az adófizető polgároknak ingyen és gyorsan adnak tájékoztatást arról, hogy az adójukat mire költi az állam” – mondja Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője.

A Civil Összefogás Fórum alkotmányjogásza azt mondja, hogy a magyar szabályozás nem egyedi, számos nyugati példa van rá. „Ahhoz egyébként, hogy itt súlyos alkotmányossági aggályokról beszélhessünk, ahhoz olyan helyzetnek kellene előállnia, mint mondjuk volt az Egyesült Államokban, hogy a hazafias törvényre hivatkozással bizonyos információkat, szerződéseket ab ovo elzártak úgy a közvélemény elől, hogy még bírósági úton sem lehetett kikényszeríteni” – mutatott rá ifjabb Lomnici Zoltán.

Áder János nem vétózott, nem fordult az Alkotmánybírósághoz, a törvénymódosítást nem küldte vissza a parlamentnek, hanem aláírta.

Hivatásos forradalmárok

Hobbijogvédőkről, hivatásos forradalmárról beszélt az Alkotmánybíróság elnöke, amikor az információszabadságról szóló törvény módosításáról kérdezték egy interjúban. Lenkovics Barnabás azt mondta a Mandiner.hu-nak, hogy szerinte furcsa, ha valakik a közösség rovására és a közösség költségére gyakorolják jogaikat. Példaként említette, hogy valaki háromezer oldalnyi anyagot kért ki az Alkotmánybíróságtól anélkül, hogy érdekeltségét bizonyította volna az érintett ügyben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!