2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Áder: Imádkozni, könnyet ejteni és nem feledni

2015. május 31., vasárnap 21:00, frissítve: hétfő 06:37

Országszerte tartottak megemlékezéseket a magyar hősök emléknapján. Budapesten katonai tiszteletadás mellett koszorúzással, díszlövéssel és harangszóval is tisztelegtek a magyar hősök emléke előtt, Vácon első világháborús szoboravatással emlékeztek.

Az új köztemetőben katonai tiszteletadással kezdődött a magyar hősök emléknapja alkalmából szervezett megemlékezéssorozat Budapesten. A Magyar Honvédség, állami és civil szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat a magyar katonahősök emlékművénél.

„Győztesek ők, és nem csak az utókor szemében, nem csak a nemzeti megmaradás értelmében, nem csak történelmi távlatban, győztesek, mert legyőzték önmagukat. Hősökké azáltal váltak, hogy a minden ember számára legfontosabb érték, a saját életük elé más értékeket helyeztek, a haza, az ezred, a bajtársak, a nemzet, a család, az ország területe, vagy egy eszme, egy eszmény fontosabb volt nekik hőstettük vagy hősi helytállásuk pillanatában, mint önmaguk élete, egészsége, épsége” – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, Patyi András.

„Tisztelegjünk azok előtt, akik az életüket adták”

A Hősök terén koszorúzással, ágyúlövéssel emlékeztek. Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az állam kötelessége gondoskodni arról, hogy az elesett hősök visszakapják az őket megillető tiszteletet.

– Honvédek! Nekünk, katonáknak, akik arra esküdtünk fel, ha kell, életünk árán is megvédjük a hazát, ismernünk kell az előttünk járók útját, hiszen ezt az utat folytatjuk mi magunk is. Mindannyian emlékezzünk az Afganisztánban elesett hőseinkre, a sorban ők a legutóbbiak. Ezen az ünnepi órán, amikor tőlünk nem messze a közös jövőt kereső gyerekek keresik és találják meg mindazt, ami a szép és jó egy májusi vasárnapon, tisztelegjünk azok előtt, akik az életüket adták azért, hogy ez így legyen – fogalmazott a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Áder: A végletekig kitartottak

Vácon első világháborús emlékművet avatott a köztársasági elnök, Áder János úgy fogalmazott: a magyar katonákat feláldozták, egy az országnak semmit sem ígérő, világméretű összecsapásban, de ők a végletekig kitartottak.

– Nekünk, akik ma emlékezünk, minden egyes kiontott életet meg kell gyászolnunk. Összeszámolni és egyesével számon tartani. Immáron több mint száz éve a háború kitörése után az utódoknak mind a két munkát el kell végezniük. »Ha nincsenek is, vannak még csodák. Nem téved semmit, nem akarva semmit hatnak tovább« – írta Kosztolányi. Fel kell idézni egyes emberek sorsát és tudatosítani a nemzet veszteségének mértékét. Ahogy Kovács György honvéd kérte, imádkozni, könnyet ejteni és nem feledni – fogalmazott Áder János köztársasági elnök.

A magyar hősökre egy 1917-es törvény alapján emlékezünk. Ezt az emléknapot a kommunizmus idején betiltották, a rendszerváltás után, az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította május utolsó vasárnapját nemzeti emléknappá.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!