2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Áder: A magyar borászoknak még van idejük

2015. június 9., kedd 18:48, frissítve: kedd 19:17

A klímaváltozás hatásaira való felkészülés fontosságát hangsúlyozta a köztársasági elnök, aki villányi és szekszárdi borászokkal találkozott. Villányi borászok azt mondják, eddig csak a változás pozitív hatásait érezték, ugyanis míg korábban öt évjáratból egy-kettő, addig mostanában három-négy is nagynak nevezhető. Szekszárdon a kadarkára, a kékfrankosra helyezik a hangsúlyt, ugyanis ezek a szőlőfajták jól bírják az időjárás-változásokat.

Újakat telepítenének a régi tőkék helyett a villányi és szekszárdi borászok, emellett új területeket is művelésbe vonnának. Abban bíznak, hogy a mostani uniós költségvetési ciklusban a korábbihoz hasonló támogatásban részesülnek. „Minél több szőlőültetvény legyen itt a Villányi Borvidéken. Ezenkívül jó borok szülessenek, egyre több olyan fiatal gazda, fiatal szőlőtermelő, borász legyen, aki nagyon szívesen csinálja. Ezen dolgozunk, és bízom abban, hogy így is lesz” – mondta Bock József, a Villányi Hegyközség elnöke.

A klímaváltozást a borászok is megérzik, mert az időjárás egyre szélsőségesebb. Sok a csapadék, gyakran van jégeső, és az extrém meleg is egyre gyakoribb.

„Öröm az ürömben, hogy a régi magyar fajták, mint a kadarka, a kékfrankos, kezdenek újra meghatározóvá válni Szekszárdon, ezek adják a kitörésünknek egyfajta új útját. Mind a kettő hagyományosan alkalmas arra, hogy ne cukrosodjék túl, tehát képesek arra, hogy ezt a fajta kihívást sikeresen ellensúlyozza” – fogalmazott Heimann Zoltán, a Szekszerádi Borvidék elnöke.

A villányi és szekszárdi borászokat meglátogató államfő arra emlékeztetett: Chilében és Kaliforniában már jelentős hatása van a klímaváltozásnak, sőt már Európa déli részén is érezni lehet a káros felmelegedést. „Az, ami most probléma mondjuk Toszkánában, lehet, hogy tizenöt-húsz vagy harminc év múlva probléma lesz Villányban, lehet, hogy korábban. Tehát érdemes figyelni más borrégiók, más bortermő területek reakcióit, a klímaváltozásnak ezekre a régiókra gyakorolt hatásait és ebből – ahogy szokták mondani: okos ember a más kárán tanul – levonva a megfelelő következtetéseket, felkészülni” – figyelmeztetett Áder János.

A köztársasági elnök úgy látja, a magyar borászoknak még van idejük és lehetőségük a felkészülésre. Ennek része lehet a szárazságtűrőbb fajták telepítése, a kártevők elleni hatékonyabb védekezés, illetve az öntözéses kultúra megteremtése is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!